nieuws

‘Foodgiganten vernietigen regenwoud’

Branche & Bedrijf 536

‘Foodgiganten vernietigen regenwoud’
Foto: Pixabay

AMSTERDAM – Multinationals vernietigen Indonesisch regenwoud, ondanks beloften dat ze alleen nog maar duurzame palmolie zouden gebruiken. Dat blijkt uit onderzoek van Greenpeace International.

Palmolieproducenten hebben sinds 2015 voor meer dan 260.000 voetbalvelden aan regenwoud in Indonesië verwoest. Grote merken, zoals Unilever, Nestlé, Mondelēz, PepsiCo en Colgate-Palmolive, worden in het rapport van de milieuorganisatie gelinkt aan het kappen van regenwoud, terwijl ze volgens Greenpeace hebben beloofd ontbossing voor palmolie te voorkomen.

Palmolie voor koekjes, margarine en tandpasta

De multinationals gebruiken palmolie voor hun koekjes, margarine en tandpasta. Uit het rapport blijkt dat er in 25 gevallen bewijs is van ontbossing en aanleg van plantages zonder vergunning en in beschermde gebieden. Wilmar, gevestigd in de Rotterdamse haven, is marktleider en verantwoordelijk voor 40 procent van de mondiale palmoliehandel.

‘Neem jullie verantwoordelijkheid’

‘Beloofd is beloofd: Unilever, Nestlé, en Mondelēz, neem jullie verantwoordelijkheid. Koop geen foute palmolie meer van Wilmar tot het bedrijf bewijst dat zijn palmolie duurzaam wordt geproduceerd’, aldus Andy Palmen, campagneleider bij Greenpeace Nederland.

Zie ook: Greenpeace verwijt Essity kap oerbos

Reageer op dit artikel