nieuws

Anti-verspil SRV-wagen rijdt in Arnhem

Branche & Bedrijf 769

ARNHEM – Na een succesvolle crowdfundingactie heeft Arnhem vanaf vandaag een SRV-wagen die van derving ‘gered’ groente en fruit in achterstandswijken verkoopt.

Anti-verspil SRV-wagen rijdt in Arnhem
Loes van der Meulen trekt project De Blauwe Tomaat en rijdt met een oude SRV wagen naar achterstandswijken in Arnhem om groenten en fruit te verkopen die anders weggegooid worden

Onder de naam De Blauwe Tomaat gaat een team van vrijwilligers in Arnhemse achterstandswijken vooral groenten en fruit verkopen. Die groenten zijn ‘gered’ van de stort en worden aangeboden aan gezinnen met een laag inkomen. ‘Die krijgen hiermee toegang tot gezonde producten en recepten.’

Educatief project

Het project is daarmee ook educatief. ‘9 op de 10 kinderen in deze wijken gaat niet met een fatsoenlijk ontbijt de dag in’, zei initiatiefnemer Loes van der Meulen al eerder tegen Distrifood. Om het project van de grond te krijgen is een crowdfundingactie succesvol afgerond. Die leverde €15.000 op. Met dat bedrag is een oude SRV-wagen uit 1999 gekocht en kwam het project van de grond. Het project rekent op 200 klanten per week.

Supermarkt nog niet partner

In eerste instantie is er ook samenwerking gezocht met een lokale supermarkt, maar die samenwerking is nog niet van de grond gekomen. Leveranciers zijn telers en de regionale groothandel Oregional. Oregional levert als coöperatieve groothandel een compleet assortiment lokale producten van eigen boeren en telers uit de regio Nijmegen-Arnhem. Ook stapt de gemeente in het project vanuit het Team Leefomgeving.

Geen vaste route voor de wagen

De bedoeling is dat de wagen geen route gaat rijden, maar iedere dag ergens in een wijk staat. De verkoop moet laagdrempelig zijn, met prijzen van rond de €0,80 tot €1 voor de groenten. Om de sociale component van extra cement te voorzien, denkt De Blauwe Tomaat ook aan het inzetten van bijvoorbeeld asielzoekers als verkoper op de bus.

Lees ook: locatierapport Arnhem 

 

Reageer op dit artikel