nieuws

Stockon bezorgt boodschappen klimaatneutraal

Branche & Bedrijf 1016

UTRECHT – Boodschappenservice Stockon is naar eigen zeggen de eerste bezorgservice die online bestelde boodschappen gecertificeerd klimaatneutraal thuis bezorgt.

Stockon bezorgt boodschappen klimaatneutraal
Foto: Stockon

De bezorgservice gaat klimaatneutraal bezorgen om zo een steentje bij te dragen aan de klimaatdoelen zoals die door de Verenigde naties zijn geformuleerd, medlt het bedrijf in een persbericht. Daartoe wierp het bedrijf een kritische blik op zijn milieu-impact en heeft besloten om de pakketten klimaatneutraal te gaan verzenden. Om de klimaatneutraliteit te garanderen is deze gecertificeerd door de Climate Neutral Group volgens de standaard Klimaatneutraal. Klimaatneutraal betekent dat er netto géén broeikasgassen zoals CO2 vrijkomen.

Stockon reduceert CO2-uitstoot

Stockon bereikte dit door de CO2-uitstoot zoveel mogelijk te reduceren en het restant aan uitstoot te compenseren door bij te dragen aan duurzame klimaatprojecten. De boodschappenservice nam CO2 reductie-maatregelen zoals het scheien van afval. Ook worden medewerkers lokaal geworven en vervolgens gestimuleerd om met de fiets of het OV naar het werk te komen. Daarnaast introduceert Stockon nieuwe tasjes. Zo worden de niet gekoelde producten verpakt in tassen vervaardigd van FSC gecertificeerd papier. Gekoelde producten worden op termijn in biologisch afbreekbare (plastic) tassen geleverd.

Klimaatcompensatie

De CO2-uitstoot is volgens  Stockon ook lager doordat producten direct aan de consument worden geleverd en er geen supermarkt ‘tussen zit’. Bovendien gebruikt de boodschappenservice geen eigen bussen maar werkt samen met PostNL, die toch al busjes op de weg hebben. Dat neemt niet weg dat die CO2 uitstoten. Die uitstoot wordt volgens Stockon echter gecompenseerd door te investeren in het klimaatproject Gold Standard Cookstoves Africa. Daarmee compenseert Stockon evenveel CO2 als het zelf produceert. Het project investeert in efficiënte kooktoestellen die 50 procent minder hout verbruiken bij het koken en minder rook uitstoten. Dit gaat ontbossing tegen en zorgt volgens Stockon voor een enorme CO2-reductie waardoor de bezorgservice zich klimaatneutraal mag nomen.

Nieuwe speler

Stockon is een nieuwe speler op de markt als het gaat om boodschappen aan huis bezorgen. Bezorgen gebeurt in tijdsblokken zoals die door de klant worden aangegeven. Vooralsnog betreft het kruidenierswaren en houdbare producten, versproducten worden (nog) niet thuisbezorgd. Het bedrijf meldt echter binnenkort mogelijk zuivelproducten toe te voegen.

Geen voorraden

Stockon is vooral een intermediair tussen fabrikanten/leveranciers en de klant. Het bedrijf houdt zelf geen voorraden aan, fabrikanten geven hun producten in consignatie die in een centraal magazijn komen te liggen. Begin dit jaar werd bekend dat onder meer de Belgische supermarktketen Colruyt op die manier met zijn huismerk toegang kreeg op de Nederlandse markt.

Reageer op dit artikel