nieuws

Spar Kampen laait zondagsdiscussie op

Branche & Bedrijf 2197

KAMPEN – De recent geopende Spar in een Texaco-tankstation is de eerste supermarkt die op zondag open is in Kampen.

Spar Kampen laait zondagsdiscussie op
Winkels in Heerde willen graag op zondag open. Foto: ANP

De Spar-winkel wordt bewust ‘pompshop’ genoemd, schrijft De Stentor. Want dan mag de winkel wel open op zondag, aldus de gemeente: ‘Er is geen sprake van strijdigheid met wet- of regelgeving.’ De gemeente verwijst naar het vrijstellingsbesluit in de winkeltijdenwet. Wel zegt de gemeente nieuwe situaties altijd in de gaten te houden en te controleren of de feitelijke situatie overeenkomt met de voorgestelde situatie.

Spar brengt tegenstrijdigheid in beeld

Op Facebook zegt de vereniging Kampen op zondag blij te zijn met de zondagsopening van de Spar, maar benadrukt ook de tegenstrijdigheid. ‘Een aantal kilometer verderop waar in september een Albert Heijn XL wordt geopend aan het Stationskwartier mag niet op zondag open. Dat terwijl ze niets liever willen. Zij hebben namelijk geen benzinepomp voor de deur. Hadden zij die wel geplaatst dan vielen ze namelijk onder een andere wetgeving! Wie houdt de Gemeente Kampen nu voor de gek?’

Kampen tekent ‘eigen economische doodvonnis’

Daarnaast maakt de vereniging zich zorgen om een ‘eigen economisch doodvonnis’ als de gemeente niet snel iets doet. Sinds begin augustus hanteren winkels in Zwolle ruimere openingstijden op zondag. Consumenten kunnen daar eenvoudig hun boodschappen doen, wat ten koste kan gaan van de omzet van ondernemers in Kampen.

CoopCompact-eigenaar Veldhuis wil ruimere openingstijden

Tim Veldhuis, eigenaar van CoopCompact in Kampen, strijdt al jaren voor meer openingsdagen. In 2015 schreef Distrifood dat hij in kleine stapjes de verkoopmogelijkheden probeert te verruimen, door eerst naar Tweede Paasdag te kijken en later toestemming te vragen voor Tweede Kerstdag en Nieuwjaarsdag (bron: Distrifood 41, 2015). Vanuit de stad wordt daar altijd verdeeld op gereageerd. Zorgen om de nieuwkomer bij het tankstation maakt hij zich nu niet, zegt hij tegen De Stentor. ‘Je kunt daar niet alle grote artikelen kopen die je in een supermarkt kunt vinden. Het is een aangepaste supermarkt’, aldus Veldhuis.

Spar-winkel in Texaco

De Spar-winkel is afgelopen maandag geopend in het Texaco-tankstation aan de Zalkerbroek langs de N50. De winkel is zeven dagen per week geopend. Op zondag is de winkel van 8.00 tot 21.00 uur open.

Lees ook: Jongere shopt liever op zondag dan online

Reageer op dit artikel