nieuws

Kopers voor horecaketens op stations

Branche & Bedrijf 1090

Kopers voor horecaketens op stations
Foto: ANP

UTRECHT – De NS heeft kopers gevonden voor de horecaformules Broodzaak, Smullers en Starbucks.

Broodzaak wordt gekocht door HMSHost, snackbarketen Smullers krijgt Lagardère als nieuwe eigenaar en SSP gaat de Starbucks-filialen uitbaten. Alle 1300 medewerkers van de drie ketens gaan mee naar de nieuwe eigenaren. NS houdt wel inspraak bij de restaurants. Zo zijn er onder meer afspraken gemaakt over openingstijden en productaanbod. Ook de dienstverlening aan de reiziger wordt in de gaten gehouden.

AH To Go op stations blijft wel van NS

De verkoop maakt deel uit van een vanuit de Rijksoverheid opgelegde strategie, waarbij de NS zich meer moet concentreren op zijn kerntaken en minder op zijn nevenactiviteiten. Daarbij was er bijvoorbeeld ook lange tijd sprake van dat de Spoorwegen ook de stationssupermarkten die als franchiser onder de formule AH To Go worden geëxploiteerd zouden moeten worden verkocht.

Broodzaak als eerste over naar nieuwe eigenaar

Inmiddels is duidelijk dat de NS zelf de winkels en restaurants van Kiosk, AH To Go en Julia’s blijft NS blijft exploiteren. Dat geldt dus niet voor Broodzaak, Smullers en Starbucks. De Broodzaak gaat per 1 december over naar de nieuwe uitbater en Starbucks volgt een maand later. Per 1 februari is ook Smullers niet meer van NS.

Hema nam eerder al eigen winkels over

Eerder al werd een akkoord gesloten met Hema over overname van de negen stationswinkels van het warenhuisbedrijf. Deze werden door de NS als franchiser bestierd, maar zijn nu van Hema zelf. De retailtak van de NS was goed voor een omzet van zo’n €400 miljoen.

Lees ook: Jumbo biedt niet mee op stationslocaties

Reageer op dit artikel