nieuws

Zondagsopening wint weer verder terrein

Branche & Bedrijf 1639

LEIDSCHENDAM – Het aantal gemeenten waar winkels in principe iedere zondag de deuren mogen openen is de afgelopen twee jaar wederom flink gegroeid. Inmiddels mag dit in bijna 70 procent van de Nederlandse gemeenten.

Zondagsopening wint weer verder terrein
Foto: ANP

Dat meldt Detailhandel Nederland op basis van eigen onderzoek. Twee jaar geleden stokte de teller nog bij 60 procent van de gemeenten. De groei is ook nog niet aan zijn einde. Volgens de brancheorganisatie willen nog eens dertig gemeenten de zondagopenstelling verruimen. ‘Een heel mooie ontwikkeling. Consumenten kunnen straks op momenten die hun het beste uitkomen hun boodschappen of aankopen doen. Uiteraard zouden we in de overige gemeenten ook graag een bredere winkelopeningstijden-regeling zien’, aldus Sander van Golberdinge, directeur Detailhandel Nederland.

Ook ChristenUnie en SGP vaker voor

In gemeenten die geen wekelijkse koopzondag hebben, mogen winkels nu ook wel op zondagen open. Maar dan bijvoorbeeld niet elke week, niet overal en niet alle soorten winkels.Volgens Detailhandel Nederland geven ChristenUnie en SGP steeds vaker steun aan het hebben van een koopzondag. Het is wel zo dat de rechten van winkeliers om zelf te bepalen wanneer ze hun winkel openen door de overheid sterker worden gegarandeerd. Begin dit jaar kondigde het kabinet hiertoe maatregelen aan.

Lees ook: Picnic gaat ook op zondag bezorgen

Reageer op dit artikel