nieuws

Dirk schiet besmeurde zwanen te hulp

Branche & Bedrijf 794

Dirk schiet besmeurde zwanen te hulp

HOEK VAN HOLLAND – Dirk van den Broek levert sla en andijvie voor zwanen die in nood zijn geraakt door een lekkende olietanker in Rotterdam. In een tijdelijk opvangcentrum worden ze gewassen en gevoed. De supermarktketen levert zes weken lang sla en andijvie aan de opvang.

De circa vijfhonderd zwanen zijn besmeurd met stookolie en worden opgevangen in de Tijdelijke Opvang Vogels in Hoek van Holland. In het opvangcentrum worden ze gewassen en gevoed. Persvoorlichter Fiona Wijnbergen, van Detailresult Groep, noemt het ‘ontzettend triest’ dat de dieren dit meemaken. ‘Belangrijk is dat de zwanen zo snel mogelijk weer op kracht komen en hier helpt, naast schoonmaken, eten bij.’ Wekelijks levert Dirk daarom nu kroppen sla en andijvie, in de hoop dat de zwanen snel weer losgelaten kunnen worden.

Tweehonderd ton stookolie

Op zaterdag 23 juni lekte een tanker tweehonderd ton stookolie in de Derde Petroleumhaven in Rotterdam. Honderden zwanen raakten besmeurd. Aan Detailresult laat Nicole Wegman van Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid weten dat er de eerste dagen na het incident hard is gewerkt om het opvangcentrum zo snel mogelijk op te zetten. Wegman: ‘Daarbij ging het niet alleen om het bouwen van een faciliteit met hokken en een wasstraat. Er is veel organisatie en specifieke know how nodig om een tijdelijk opvangcentrum goed draaiend te krijgen. Diverse experts zijn ingevlogen. Ook dierenartsen, ecologen, ervaren verzorgers en adviseurs zijn betrokken bij de revalidatie van de dieren.’

Hartverwarmende steun voor besmeurde zwanen

Lenore Molenaar, vrijwilliger bij de Tijdelijke Opvang Vogels: ‘We hebben hier inmiddels drie weken keihard gewerkt, maar het resultaat mag er dan ook zijn. Dagelijks worden er nu schone zwanen uitgezet. Het is waanzinnig om te zien hoe vrijwilligers en ook Dirk van de Broek zich aan de zwanen hebben gecommitteerd. Hartverwarmend.’

Reageer op dit artikel