nieuws

Winst ondernemers in 2017 fors toegenomen

Branche & Bedrijf 2938

Winst ondernemers in 2017 fors toegenomen

HOUTEN – Zelfstandig supermarktondernemers hebben een goed jaar achter de rug. Hun nettoresultaat ging er vorig jaar fors op vooruit.

Dat blijkt uit het benchmarkonderzoek van financieel retailspecialist Marshoek. Voor dat onderzoek zijn de gegevens van in totaal 265 zelfstandige ondernemers verzameld.

Gestegen marge

Onder de streep hielden zelfstandig ondernemers vorig jaar gemiddeld 3,8 procent (van de consumentenomzet) over. In 2016 was dat 3,1 procent. De toename is met name te danken aan een gestegen marge en gedaalde afschrijvingen, schrijft Marshoek in een toelichting.

Ook in omzet goed jaar

Ook in omzet was 2017 een goed jaar voor zelfstandig ondernemers. Hun omzet nam met 3,8 procent toe, terwijl de markt een omzetgroei van 3,2 procent realiseerde. De autonome omzetgroei van ondernemers is te danken aan een stijging van de gemiddelde besteding van €15,91 tot €16,24 (+2 procent) en een toename van het aantal kassabonnen.

Kosten kannibalisatie-effect

Tegenover die stijgingen stond dat de loonkosten een ‘redelijk stabiel beeld’ lieten zien, aldus Marshoek. Het gemiddelde loonkostenpercentage kwam vorig jaar evenals in 2016 uit op 7,8. Ook de overige kosten lieten weinig verandering zien. Marshoek heeft voor het eerst ook de kosten van e-commerce voor supermarkten in beeld gebracht. Volgens de retailspecialist kost elke online-euro supermarkten €0,05. Daar komen dan nog de kosten van het kannibalisatie-effect bij.

Reageer op dit artikel