nieuws

Albada Jelgersma in zeven citaten

Branche & Bedrijf 3851

Albada Jelgersma in zeven citaten

DOETINCHEM – De overleden Eric Albada Jelgersma was niet onomstreden en op zijn minst een kleurrijk topman. Zeven citaten uit sleutelperiodes in zijn leven.

Eric Albada Jelgersma stond aan de basis van supermarktconcern Laurus, bekend van formules als Edah, Super de Boer en Konmar. Hij was vooral bekend als topman van Unigro. Met zijn manier van zakendoen maakte hij vijanden én vrienden. Zeven citaten die Albada Jelgersma typeren:

‘Hij is weer boodschappen doen’

De naaste medewerkers laten doorschemeren dat Erik Albada Jelgersma weer op overnamepad was.

 ‘Na een paar jaar kwam Ide Vos bij me terug. Hij had spijt gekregen. Hij mocht niks bij Ahold, niet expanderen, niks. Ahold had zijn eigen buitenlandbeleid en Schuitema mocht dat niet óók doen. Dus wilde Ide Vos van Ahold af en samen met Unigro verder. Toen zijn we weer gaan onderhandelen’.

Albada Jelgersma over zijn relatie tot Ide Vos, topman Schuitema. Vos stopte een overname door eerstgenoemde, in NRC.

‘Schuitema wilde groeien en dan zoek je naar mogelijkheden. Maar dat wij alsnog naar Unigro wilden, dat was alleen maar de droom van Albada Jelgersma’

Ide Vos over Eric Albada Jelgersma, in NRC.

‘Ik heb de verkeerde mensen vertrouwd’.

Eric Albada Jelgersma blikt terug op zijn carrière, in NRC.

‘Ik was de oudste van negen jongens en twee meisjes, een groot, katholiek gezin. Ik werd door hem gechallenged. Ik moest voetballen van hem. Maar ik had een brilletje, daar kreeg ik dan die bal tegenaan, was mijn bril kapot. Het had een averechts effect. Toen ik in de derde klas zat, kon ik nog niet lezen. Pas in de vierde klas van de lagere school kreeg ik door waar het om ging. Toen ben ik gaan vechten. Vanaf toen wilde ik de beste zijn. Dat heeft mijn vader wel in mij opgeroepen.’

Eric Albada Jelgersma blikt terug op zijn leven en zijn relatie tot zijn vader, in NRC.

 ‘Mijn doel is’, bekende hij strijdlustig, ‘mijn eigen haar weer te kammen’.

Eric Albada Jelgersma, kort nadat hij verlamd raakte met een hoge dwarsleasie, in Quote.

‘Iedereen die aan mijn reddingsplan wilde meedoen, kreeg kennelijk van zijn bank te horen: niet doen, afblijven!’

Erik Albada Jelgersma zegt dat hij Laurus begin 2000 wilde overnemen. Hij sprak daarover met Dirk van den Broek en Dekamarkt en ook Nina Brink, in Quote.

Lees ook: Eric Albada Jelgersma (79) overleden

Lees ook: Het wilde leven van Eric Albada Jelgersma

 

Reageer op dit artikel