nieuws

‘Op zijspoor zetten bonden nooit het plan’

Branche & Bedrijf 5283

‘Op zijspoor zetten bonden nooit het plan’

VEGHEL – Het feit dat Jumbo de bonden grotendeels buitenspel heeft gezet bij de arbeidsvoorwaarden voor de dc’s is was geen vooropgezet plan. ‘Dit is niet uit luxe geboren, maar uit armoede.’

Dat zegt financieel topman Ton van Veen van Jumbo in Het Financieele Dagblad. Gisteren werd bekend dat een grote meerderheid van de werknemers van distributiecentra van supermarktketen Jumbo kiest voor nieuwe arbeidsvoorwaarden in de vorm van een zogeheten arbeidsvoorwaardenregeling (avr). Dit betekent een belangrijke symbolische overwinning voor Jumbo in het conflict met de vakbonden. Van Veen zegt het liever anders gezien te hebben. ‘Het is superintensief om zelf zo’n regeling op te tuigen en continu met je medewerkers in gesprek te blijven. Uiteindelijk hadden we geen keus. We moeten met onze tijd mee, mensen vaker inzetten in weekenden en avonden bijvoorbeeld.’

FNV blijft kritisch

Hij ziet de uitkomst wel als een bewijs dat Jumbo ‘de juiste weg heeft bewandeld’ en is ‘superblij’ met het resultaat. Dat geldt niet voor FNV, dat zeer kritisch blijft. ‘In de avr kan Jumbo tussentijds voorwaarden wijzigen met goedkeuring van de ondernemingsraad. En het is maar de vraag hoe sterk die dan in zijn schoenen staat’, zegt Debbie van Leiden van de vakbond in de krant. Ze is ook kritisch over het feit dat de uitzendkrachten niet de keuze hebben gehad tussen de nieuwe regeling of de oude cao.

Driekwart medewerkers bracht stem uit

Driekwart van de medewerkers bracht zijn stem uit. Van hen koos 96 procent voor een avr, maakte Jumbo dinsdag bekend. Zij krijgen met terugwerkende kracht vanaf februari van dit jaar een loonsverhoging van 1 procent en in 2019 een salarisverbetering van 1,5 procent. De regeling is ook van toepassing op de 1500 uitzendkrachten in distributiecentra van de supermarktketen. 4 procent van de medewerkers kiest er voor om onder de oude cao te blijven werken. Medewerkers die nog geen keuze hebben gemaakt, kunnen dat op ieder moment alsnog doen. Indien zij voor de avr kiezen, worden de verbeterde voorwaarden vanaf dat moment ook op hen van toepassing, alleen vervalt het recht op aanpassingen met terugwerkende kracht, aldus Jumbo in een persbericht.

Reageer op dit artikel