nieuws

Spar houdt geldautomaat in winkels

Branche & Bedrijf 2924

Spar houdt geldautomaat in winkels
Foto: Shutterstock

WAALWIJK – Spar-winkels met een geldautomaat blijven deze vooralsnog behouden.

Dat laat Spar desgevraagd weten. Aanleiding is het besluit dat Coop eerder deze week naar buiten bracht om uit alle filialen de geldautomaat te verwijderen.

‘Geldautomaat service die we graag aanbieden’

Spar-woordvoerder Xandra Eijkemans: ‘Spar vindt veiligheid voor zijn ondernemers, medewerkers en klanten van groot belang. Het hebben van cash geld in de winkel is daarbij wel een risicofactor. Gelukkig zien we dat er steeds meer gepind wordt in de winkels. Toch is het hebben van een pinautomaat in de winkel een service die Spar graag aan zijn klanten aanbiedt in het kader van gemak. Gezamenlijk bekijken we hoe we op een veilige manier toch deze service kunnen blijven bieden.’

Coop: automaten weg wegens kraken

Coop liet maandag weten dat het bedrijf genoodzaakt is het besluit te nemen vanwege plof- en ramkraken in verschillende winkels. Ondernemers krijgen het dringende advies het besluit te volgen. Spar, waarvan veel winkels net als bij Coop vaak de enige retailer in een plaats zijn, laat weten dat ondernemers de vrijheid hebben om te beslissen over wel of geen geldautomaat.

Automaat belangrijke oorzaak voor overvallen

De aanwezigheid van de automaten is een belangrijke oorzaak voor overvallen in supermarkten. Omdat de laatste jaren veel bankfilialen zijn gesloten, zijn geldautomaten in de supermarkt gemeengoed geworden. Door de genoemde voorvallen in zijn winkels vindt Coop het echter onverantwoord om de geldautomaten te behouden. Commercieel directeur Gerard Koning van Coop: ‘De aanwezigheid van automaten vinden wij niet langer verantwoord. Hoewel wij deze service voor onze klanten, door het verdwijnen van de banken uit het straatbeeld, enkele jaren geleden naar ons toe hebben getrokken, hoort geldverstrekking primair bij de bank te liggen en zijn supermarkten er hoofdzakelijk voor de boodschappen.’

Reageer op dit artikel