nieuws

Kamer wil dat supers sneller betalen

Branche & Bedrijf 2250

Kamer wil dat supers sneller betalen
Foto: Distrifood

DEN HAAG – Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat supermarkten hun leveranciers sneller gaan betalen. Twee regeringspartijen hebben kamervragen gesteld over het onderwerp en D66 en Groen Links willen de kwestie laten onderzoeken door kartelwaakhond ACM.

Dat meldt Het Financieele Dagblad vanmorgen. De krant geeft daarmee een vervolg aan het eigen onderzoek van een dag eerder waaruit bleek dat supermarkten hun betalingstermijnen de afgelopen jaren flink hebben verlengd, met de 75 dagen van Jumbo als uitschieter naar boven. Niet bij naam genoemde leveranciers claimen in het artikel dat de opbrengsten van het later betalen van de rekeningen door supermarkten worden gebruikt om overnames en ombouwoperaties te betalen. Intussen leidt dit aan leverancierskant tot liquiditeitsproblemen.

Funest voor kleine ondernemers

VVD en CDA hebben naar aanleiding van het nieuws schriftelijke vragen gesteld aan staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken. ‘Te late betalingen, oneerlijke contracten en slechte voorwaarden die de prijzen drukken zijn onacceptabel. Ook supermarkten hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid’, briest CDA-kamerlid Jaco Geurts in de krant. ‘Te lang moeten wachten op je geld kan voor een kleine ondernemer funest zijn. Hij heeft minder vet op de botten dan een supermarktketen’, voegt Martin Wörsdörfer van de VVD hieraan toe.

Laat betalen bijkans een businessmodel

Een derde regeringspartij, D66, roept net als oppositiepartij Groen Links op tot een formeel onderzoek door kartelwaakhond ACM. ‘Als grote supermarkten leveranciers naar hartelust kunnen laten wachten op hun geld, is er iets goed scheef in de markt’, merkt kamerlid Jan Paternotte van D66 op. Groen Links hoopt dat toeleveranciers van de supermarkten een klacht indienen bij de ACM. ‘Supermarkten hebben van het te laat betalen van leveranciers bijkans een businessmodel gemaakt. Dit riekt naar misbruik van marktmacht’, aldus Tom van der Lee.

Lees ook: Supers betalen leveranciers steeds later

Reageer op dit artikel