nieuws

Groningse Ekoplaza overspoeld met petflesjes

Branche & Bedrijf 2434

Groningse Ekoplaza overspoeld met petflesjes
Wout Havinga (l) en Nicolaas Wolters met een van de zakken met ingezamelde petflesjes voor hun Groningse Ekoplaza.

GRONINGEN – Een Groningse Ekoplaza zag zich genoodzaakt na vier dagen al met een statiegeldactie te stoppen omdat er enorm veel petflesjes en blikjes werden ingeleverd. ‘Maar we hebben wel bewezen dat statiegeld op blikjes en flesjes werkt.’

In slechts vier dagen zijn 15.000 blikjes en flesjes bij de Ekoplaza-vestiging van Wout Havinga en Nicolaas Wolters ingeleverd. Dat kostte de ondernemers, die €0,10 per flesje en blikje betaalden, in totaal €1500. ‘We hadden eigenlijk een maand door willen gaan, maar zaten nu al op de bodem van ons budget.’

Stoppen

Havinga prijst zich daarom gelukkig dat hij op de website van de winkel een disclaimer bij de aankondiging had gezet. ‘We hebben daar gezegd dat we eventueel voortijdig zouden kunnen stoppen als we ons punt hadden gemaakt. Dat dit is gelukt, is wel duidelijk.’

‘Bewijs dat statiegeld werkt’

Volgens Havinga is het succes van de actie het bewijs dat statiegeld op kleine flesjes en blik wel degelijk effect heeft. ‘Ik denk dat we dat hiermee wel hebben laten zien.’ Wat hem betreft wordt, ondanks de recente afwijzing door de politiek, zo snel mogelijk statiegeld op blikjes en flesjes ingevoerd.

Ekoplaza-directeur Does looft actie

Havinga vindt daarin Udea-/Ekoplaza-directeur Erik Does aan zijn zijde. Die looft het initiatief van zijn franchisenemers. ‘We hebben ze ook financieel en met materiaal ondersteund. We hebben zo gezamenlijk duidelijk gemaakt waar we als Ekoplaza voor staan.’

Probleem niet doorschuiven

Does vindt dat zo snel mogelijk statiegeld op blikjes en kleine petflesjes moet worden ingevoerd. ‘De consument vraagt erom, dat heeft deze test wel duidelijk gemaakt. Supermarktketens en fabrikanten zouden hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Wat mij betreft zijn er geen excuses meer nu de consument het zo overduidelijk wil. We dragen vanuit kostenoverwegingen op een asociale manier bij aan de plastic soup, daar moeten we op een andere manier mee omgaan. We mogen dit plasticprobleem niet naar onze kinderen doorschuiven.’

Logistieke klus

Door het immense aanbod aan blikjes en flesjes bleek ook de inzameling een flinke logistieke klus. ‘We hebben alles met de hand ingenomen. Want we hadden geen speciale emballageautomaat, maar kartonnen dozen bij de kassa. Er staan nu 13 big bags met flesjes en blikjes van elk twee kuub in ons magazijn.’

Maatschappelijke trend tegen plastic

Dat mensen massaal blikjes en flesjes inleverden heeft enerzijds met de vergoeding van €0,10 per blikje en flesje te maken. Anderzijds past het in een trend waarin de consument zo snel mogelijk van plastic verpakkingen af wil. In dat kader had donderdag voor het eerst een zogenaamde plastic attack plaats bij een AH-filiaal, ook in Groningen.  Daar lieten consumenten na het afrekenen plastic verpakkingen in de supermarkt achter.

Reageer op dit artikel