nieuws

Coop-ondernemer beslist zelf over pinautomaat

Branche & Bedrijf 2737

Coop-ondernemer beslist zelf over pinautomaat

VLEDDER – Coop-ondernemers moeten zelf beslissen of zij een pinautomaat in hun supermarkten willen. Het ondernemersbestuur gaat hen daarover geen dwingend advies voorleggen.

Dat zegt voorzitter Doede Simonides van de Coop detailistenvereniging.

Geldautomaten uit filialen

Simonides reageert daarmee op het besluit van Coop, dat vorige week bekendmaakte dat de geldautomaten uit de filialen van de supermarktorganisatie gaan verdwijnen. De directie van Coop liet dat besluit vergezeld gaan van het dringende advies aan de zelfdstandige Coop-ondernemers om hetzelfde te doen.

Geen aanleiding achterban op te roepen

Of dat gaat ook gaat gebeuren, is echter de vraag. Het bestuur van de detaillistenvereniging ziet in het besluit van de Coop-directie in elk geval geen aanleiding om de achterban op te roepen geldautomaten uit de winkels te halen. ’We gaan onze leden geen brief sturen of hen anderszins adviseren’, zegt Simonides. ‘Het onderwerp geldautomaat en veiligheid staat wel op de agenda van bijeenkomsten, maar ondernemers beslissen zelf over een pinautomaat in hun winkel.’

Service op het platteland

Volgens de voorzitter van de Coop-ondernemersvereniging is zeker voor Coop-ondernemers die op het platteland een supermarkt runnen, de pinautomaat een belangrijke service. ‘Het is vaak de enige plek waar klanten nog kunnen pinnen. Dat kun je niet zomaar opgeven. Natuurlijk speelt veiligheid een belangrijke rol, maar ik denk dat ondernemers in hun eigen marktgebied heel goed in staat zijn een inschatting van de risico’s te maken.’

Jumbo besloot ook al te stoppen

Coop maakte vorige week als tweede supermarktorganisatie in Nederland bekend dat het de pinautomaten uit de eigen filialen haalt. De veiligheid van medewerkers en klanten staan te veel op het spel. Coop is het afgelopen jaar vijf keer met een plof- of ramkraak geconfronteerd, aldus commercieel directeur Gerard Koning van Coop. Jumbo besloot twee maanden geleden al te stoppen met de pinautomaten in de filialen. Bij Plus wordt op dit moment wel gesproken over de geldautomaten, maar een besluit is in Utrecht nog niet genomen, laat woordvoerder Debbie Huisman weten. Het advies van ondernemers zal daarbij zwaar wegen. AH heeft laten weten dat het het voorbeeld van Jumbo en Coop niet zal volgen en de pinautomaten vooralsnog in de winkels te handhaven. AH was 2 jaar geleden veelvuldig slachtoffer van plofkraken.

Zie ook: Coop verwijdert alle geldautomaten

Reageer op dit artikel