nieuws

Politie boos op supers wegens dronken fans

Branche & Bedrijf 2499

Politie boos op supers wegens dronken fans

AMSTERDAM – De Amsterdamse hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg is boos op een aantal supermarkten in het centrum van de stad.

Die hadden grote hoeveelheden bier ingeslagen voor Engelse voetbalsupporters die op de oefeninterland Nederland-Engeland waren afgekomen.

Albert Heijn in voor gesprek

Een van de supermarkten waar Aalbersberg op doelt is, volgens  de Amsterdamse zender AT 5, een filiaal van Albert Heijn. Een woordvoerder van het bedrijf laat aan de zender weten dat ze bij grote evenementen altijd samenwerkt met de gemeente en ‘goede afspraken’ maakt. ‘Maar voor de wedstrijd en de ontvangst van de supporters vorige week vrijdag zijn geen afspraken gemaakt met gemeente of politie’, meldt de woordvoerder. AH staat nu open voor een evaluatie met de politie om in de toekomst dergelijke problemen te voorkomen.

Twee bureaus dicht

De politie was vorig week zo druk met rellen rond dronken Engelse fans dat twee bureaus dicht moesten om voldoende politiemensen op straat te hebben. ‘Supermarkten hadden speciaal extra blikjes ingekocht om mee te nemen. Eerst heel veel verdienen, en dan zijn ze stomdronken en dan hebben we een probleem’, aldus een geïrriteerde Aalbersberg op AT5.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Hij vindt dat ook supermarkten hun maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten nemen, evenals de horeca, en pleit voor maatregelen. Wat ook niet hielp was dat de wedstrijd op een vrijdag werd gespeeld, waardoor veel Engelsen er met het weekeinde een meerdaagse trip van maakten. Op die manier had de politie ‘drie dagen lang met 5000 stomdronken’ mensen te kampen. De commissaris pleit voor een combiregeling waarbij de fans met een kaartje altijd direct na de wedstrijd terug naar huis worden vervoerd.

Vol laten gooien

‘Drie dagen je vol laten gooien en de stad verbouwen’, dat gaat te ver, volgens de politiechef, die zei dat het probleem vooral steeds met Engelse supporters speelt. Uiteindelijk werden 140 mensen aangehouden.

Zie ook: A’damse supers scoren met leeftijdscontrole

Reageer op dit artikel