nieuws

‘Jumbo passeert AH in Zuidoost-Brabant’

Branche & Bedrijf 5089

‘Jumbo passeert AH in Zuidoost-Brabant’

EINDHOVEN – Door de ombouw van Emté-winkels passeert Jumbo straks in aantal filialen Albert Heijn in Zuidoost-Brabant. Op dit moment zijn er in die regio nog 50 vestigingen van Albert Heijn en 42 Jumbo-supermarkten. Straks is dat 51 om 50.

Dat meldt Eindhovens Dagblad vandaag, dat spreekt over een ‘historisch moment’ voor Zuidoost-Brabant. De krant citeert retaildeskundige Paul Moers, die denkt dat dit pijn zal doen bij Albert Heijn. ‘Ze zijn sinds jaar en dag de grootste keten. Jarenlang, zonder enige bedreiging van wie dan ook. En toen was daar opeens Jumbo. Een kleine speler die allerlei ketens begon over te nemen. C100, Super de Boer en nu dus ook Emté. Dat vinden ze niet leuk en ze zullen er alles aan doen om weer de grootste te worden.’ Dinsdagavond werd bekend hoe Coop en Jumbo de overgenomen Emté-winkels gaan verdelen. Dit is nog onder voorbehoud van goedkeuring door de kartelautoriteiten in Nederland. Die instantie kan bijvoorbeeld Jumbo vragen bestaande winkels te verkopen alvorens de transactie te authoriseren.

12 supermarkten in regio verdeeld

Volgens de planning gaan van de 12 winkels van Emté in de regio er 9 naar Jumbo en 3 naar Coop. In totaal zijn er in Zuidoost-Brabant 200 supermarkten. Albert Heijn opent weliswaar binnenkort de 51e supermarkt in de foodhal Strijp-S in Eindhoven, een winkel volgens de nieuwe urban-formule, maar sluit een vestiging in Valkenswaard. Dat betekent dat Jumbo en Albert Heijn straks samen meer dan de helft van de winkels in de regio hebben. Lidl (28), Aldi (25) en Plus (17) zijn in winkelaantallen de volgende drie ketens op de lijst in de regio rond Eindhoven. Moers vindt de concentratie overigens goed nieuws voor de consument. ‘Door de stevige concurrentie tussen Albert Heijn en Jumbo zal de prijzenoorlog aanhouden en dus is de klant de grote winnaar.’

Lees ook: Alle Enschedese Emté’s worden Jumbo

Reageer op dit artikel