nieuws

ABN Amro: ‘Logistiek bundelen in binnenstad’

Branche & Bedrijf 2061

ABN Amro: ‘Logistiek bundelen in binnenstad’
Dirk van den Broek aan het Marie Heinekenplein in Amsterdam - stadslogistiek vrachtwagen

AMSTERDAM – Stadslogistiek moet aan de slag met slimme gebundelde oplossingen van goederenstromen per sector. Die ontwikkeling moet ook versnellen.

Dat is de conclusie van een groot onderzoek van Logistiek.nl samen met ABN Amro over stadsdistributie. Hoewel 87 procent van de respondenten vindt dat het goederenvervoer in de stad schoner en slimmer moet, stelt 61 procent dat de sector onvoldoende in actie komt om een reorganisatie van de stadsdistributie vorm te geven’, aldus ABN Amro op Logistiek.nl

Stadsdistributie moet schoner

Uit het onderzoek blijkt dat de respondenten de meeste verantwoordelijkheid en de meeste invloed op een succesvolle transitie naar een schonere stadsdistributie zien bij de steden. Ook digitalisering en nieuwe technologie moeten helpen om dit in een hogere versnelling te brengen. Het gaat dan om robotisering en sensortechnologie, maar ook grootschalige implementatie van elektrisch vervoer.

Samenwerking stadsdistributie moet sneller vormkrijgen

Ook Walther Ploos van Amstel (Hogeschool Amsterdam) pleit daar al jaren voor. Hij maakt zich zorgen over bijvoorbeeld de e-commerce activiteiten van supermarkten in de grote steden. Terugkerende elementen zijn: elektrische vrachtvoertuigen, slim inzetten van data met geavanceerde IT-technologie, hubs (overslagpunten voor vrachtwagens) aan de rand van de stad, innoverende ondernemers, en overheden die hun rug recht houden. ‘Vooral samenwerking is essentieel. Ik zie dat nog te weinig. Nu gaat de conservatieve transportsector pas anders werken als er één partij op de markt komt die de logistiek op een radicaal andere én goedkopere manier regelt, zoals we zagen met de komst van Deliveroo.’

Op landelijke schaal vindt 40% van alle vrachtvervoer in de stad plaats. Het onderzoek van ABN Amro vond plaats onder In de maanden november en december van 2017 samen met Logistiek.nl. Aan de enquête hebben 188 personen deelgenomen.

Het gratis rapport is hier te downloaden>>>>

Lees ook dit interview met Walther Ploos van Amstel >>>

Of download het interview hier (gratis) >>>>

Reageer op dit artikel