nieuws

Bakkers Vomar en Bakkersland staken opnieuw

Branche & Bedrijf 3778

Bakkers Vomar en Bakkersland staken opnieuw
Foto: Shutterstock

UTRECHT – Circa tweehonderd bakkers bij Vomar, Bakkersland en Jaffa Bakery leggen vrijdag hun werk opnieuw neer.

Ook bij enkele ambachtelijke bakkerijen voeren bakkers actie. Hoelang de staking duurt bepalen de bakkers volgens FNV-bestuurder Leo van Beekum pas vrijdagmiddag. Vorige week vrijdag werd er ook gestaakt.

Werkgevers verrassen

Bakkers hebben met de jongste staking hun werkgevers weten te verrassen. De staking was voor vrijdag aangekondigd, maar bij enkele bedrijven begon de staking al donderdag om 23 uur, bij de aanvang van een nieuwe dienst, meldt vakbond FNV.

NVB: geen effecten op uitlevering

Bakkersbedrijven hadden de effecten van de staking willen ondervangen door alvast extra brood te bakken. Dat is nu deels mislukt stelt de FNV. Volgens Wim Kannegieter, directeur van de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij, valt dat mee. ‘Het was voor ons geen verrassing wat er gisteravond gebeurde. De stakingen vonden op een beperkt aantal locaties plaats en bovendien lag niet overal het werk geheel stil. Er zijn geen effecten geweest op de uitlevering van brood’, aldus Kannegieter tegenover Distrifood.

Eerder deze maand ultimatum

FNV had de werkgevers eerder deze maand een ultimatum gesteld. De bond wil meer loon dan de 3,75 procent over twee jaar die werkgevers in november met vakbond CNV afspraken. ‘Onze eis ligt op 2,25 procent per 1 oktober 2016 en 2,25 procent per 1 oktober 2017’, verklaarde Van Beekum eerder al. De bij de FNV aangesloten bakkers willen ook niet zomaar naar huis gestuurd kunnen worden zonder loon als er niet genoeg werk is.

Reageer op dit artikel