nieuws

Politie houdt sigarettenkrakers AH niet bij

Branche & Bedrijf 2643

Politie houdt sigarettenkrakers AH niet bij
De vluchtauto van de sigarettenkrakers. Foto: beveiligingscamera AH Enter.

ENTER – De daders van een sigarettenkraak bij een AH-vestiging in Enter wisten te ontkomen omdat een achtervolgende politieauto niet snel genoeg was.

Na de kraak gericht op de AH van franchiseondernemer Patrick ten Hove, dacht de politie de vluchtende daders voor het grijpen te hebben. Dat bleek ijdele hoop. De politiewagen kon de vluchtauto op de snelweg A1 simpelweg niet bijhouden. De politie in Wierden uitte haar frustratie op Facebook met de hashtag #WeWillenEenSnellereDienstauto, meldt Dagblad Tubantia.

Meer dan €12.000

De krakers wisten zo met meer dan €12.000 aan sigaretten te ontkomen, meldt Dagblad Tubantia De in het zwart geklede daders ramden rond 3.00 uur ’s nacht een nooddeur.  Met een bijl hakten ze het rolluik van de kast met sigaretten in. Ze maken veel sigaretten buit, is op camerabeelden te zien. De twee dekbedden vol  sigaretten passen amper in de kofferbak. Een van de daders trapte tegen de klep om deze dicht te krijgen.

Vluchtauto te snel voor politie

De toegesnelde politie ziet nog net de daders in een snelle VW Golf wegvluchten en zet de achtervolging in. Op de nabij gelegen snelweg A1, in de richting Deventer, moeten de agenten afhaken. Bij 180 kilometer per uur kan de politieauto het gespuis niet meer bijhouden. De politie raakt het spoor kwijt, de auto wordt niet teruggevonden.

Professionele sigarettenkrakers

Politiewoordvoerder Chantal Westerhof is teleurgesteld: ‘Dit is een moeilijk te pakken dadergroep, die je haast op heterdaad moet aanhouden.’ Het zijn volgens haar professionals die als ze worden gepakt hun mond houden. ‘Nu rijd je pal achter ze en kun je ze niet bijhouden.’

Mogelijk verband met andere kraken

De werkwijze die de twee criminelen hanteren, is de laatste tijd vaker gebruikt. Onder meer bij twee filialen van AH in Hengelo werden eerder dit jaar op dezelfde manier duizenden sigaretten gestolen, meldt Tubantia. En in het lokale opsporingsprogramma Onder de Loep van RTV Oost (zie video) zegt een woordvoerder dat bij een Emté in Haaksbergen ook dezelfde werkwijze is toegepast. De politie zegt daar tevens mogelijke verbanden te onderzoeken.

Ten Hove neemt politie niets kwalijk

AH-franchiser Ten Hove neemt de politieagenten niets kwalijk. Hij is lovend over het snelle optreden. Dat hun auto simpelweg niet snel genoeg was is de agenten niet kwalijk te nemen. ‘Je kunt niet verwachten dat de politiemensen in Porsches rijden’, zegt hij in Tubantia.

AH-ondernemer Patrick ten Hove

Alarm op orde

Hij schat de schade flink hoger in dan de waarde van de gestolen sigaretten door de schade aan het pand en aan het meubilair. ‘Dit is verschrikkelijk. We hebben ons alarmsysteem op orde, we hebben camera’s en de sigaretten liggen achter een rolluik. Maar de snelkrakers zijn zo professioneel, je lijkt ze niet te kunnen stoppen’, aldus Ten Hove in de krant.

Reageer op dit artikel