nieuws

Plofkrakers AH voor rechter

Branche & Bedrijf 1592

Plofkrakers AH voor rechter
Archieffoto van een plofkraak, bij AH Stadskanaal. Foto: Huisman Media

UTRECHT – Het Openbaar ministerie denkt voldoende bewijs te hebben tegen zeven plofkrakers die verantwoordelijk worden gehouden voor zeker twintig plofkraken op ING-geldautomaten in AH-vestigingen.

De bende plofkrakers pleegde volgens justitie zeker twintig plofkraken in de periode tussen maart en september 2016, meldt het AD. De groep werd aanvankelijk met 54 plofkraken in verband gebracht die zijn gepleegd door het hele land. Het bewijs daarvoor was moeilijk rond te krijgen. In eerste instantie werden daarom vijf kraken, in Utrecht, Soest, Leersum, Axel, Almere en Almelo, aan de groep  toegerekend. Dat zijn er nu twintig, blijkt uit vervolgonderzoek van het OM.

Zoon van topcrimineel

Het gaat bij de verdachten om een groep rondom David R. Volgens het AD de zoon van topcrimineel Henk ‘Zwarte Cobra’R die en straf uitzit in de  Verenigde Staten voor het plan om xtc-pillen naar de VS te smokkelen. De zes andere verdachten zijn allen afkomstig uit de omgeving rond Utrecht. De zeven zouden volgens justitie met de twintig kraken goed hebben geboerd. Een van hen zou er zelfs meer dan €200.000 aan hebben overgehouden.

AH-vestigingen

De plofkraken waren gericht op vrijstaande ING-geldautomaten in vestigingen van AH. In eerste instantie werden de automaten met kabels door een auto van hun sokkel losgetrokken. Later werden thermische lansen gebruikt om de automaten open te snijden. En in een volgend stadium werden ze met gas opgeblazen. De schade aan de AH-filialen was daardoor soms behoorlijk groot. Zo bleef franchisevestiging AH Parkwijk in Ede een week gesloten.

Drie plofkrakers gepakt in Soest

Drie verdachten, waaronder David R., werden gepakt na een goed voorbereide kraak in Soest.  Na de plofkraak verborgen ze zich in een vooraf geprepareerde bouwkeet in de nabijheid van de AH-vestiging. De ‘schaftwagen’ was voorzien van isolerende folie zodat een politiehelikopter met warmtecamera’s ze niet zou ontdekken. Dat de politie de drie wel ontdekte kwam doordat de ramen van de keet na enkele uren door hun adem besloegen en dit werd opgemerkt door een oplettende politieman. Een andere verdachte werd gepakt na een kraak in Almere.

Bende al langer in vizier

Politie en justitie hadden de zeven plofkrakers overigens al in maart 2016 in het vizier, maar had toen nog geen overtuigend bewijs. Door DNA-sporen, met inkt besmeurde bankbiljetten en afgetapte telefoongesprekken denkt justitie het bewijs rond te hebben. Bij de kraken zijn grote geldbedragen buitgemaakt, variërend van €8100  tot €71.000 euro.

Plofkrakers AH maart 2018 voor rechter

De zaak zou in eerste instantie al in september voor de rechter komen. De inhoudelijke behandeling staat nu gepland in maart 2018.

Reageer op dit artikel