nieuws

Afbouw koelgas: aanvoer vers in gevaar

Branche & Bedrijf 2088

Afbouw koelgas: aanvoer vers in gevaar

DOETINCHEM – De afbouw van F-gassen kan een serieus probleem veroorzaken voor supermarkten. Koelinstallaties die defect raken kunnen door schaarste niet of moeilijk meer bijgevuld worden.

Hoofdredacteur Uko Reinders van hoofdredacteur van koelingsvakblad RCC K&L (koude & luchtbehandeling) noemt het een onderschat probleem. ‘Supermarkten zelf zullen de koeling draaiende kunnen houden, maar telers van bijvoorbeeld appels of aardappelen kunnen in de problemen komen.’ Volgens Reinders lekt gemiddeld 10% van het koudemiddel per jaar uit een installatie. ‘Dus bijvullen moet geregeld gebeuren. Maar als HFK’s duur worden, kunnen kosten voor telers te hoog oplopen. Overstap naar een ander koudemiddel is lastig. Het is als overstappen van diesel op benzine; er moet een andere installatie komen.’

F-gassen worden afgebouwd

Het probleem is dat de zogenaamde F-gassen afgebouwd worden. Daardoor loopt het voorbestaan van duizenden van koeling afhankelijke bedrijven gevaar. Vijennenegentig procent van de Nederlandse koelinstallaties, warmtepompen en airconditioningsystemen zijn hiermee gevuld. Het quotum voor heel Nederland wordt over de periode 2015-2030 in een aantal stappen afgebouwd tot 21 procent van het aanvangsquotum. Na een eerste stap terug in 2016 van 7 procent in 2016, volgt in 2018 een forse stap van 30 procent.

F-gassen worden onbetaalbaar

Ondernemers die met lekkage worden geconfronteerd kunnen volgens Steven Lobregt van Sparkling Projects in zeer zwaar weer. ‘Als gevolg van de quotaregeling kan het koudemiddel uit voorraad zijn. En is het wel verkrijgbaar, dan kan het nagenoeg onbetaalbaar zijn. Het gevolg is dat installaties en apparaten stil komen te vallen. De schade bij uitval van een installatie is groot want producten zullen bederven’, stelt Lobregt. Uiteindelijk kan dat volgens hem gevolgen hebben voor de voedselveiligheid.

Probleem zit bij toeleveranciers

Vanwege de druk op F-gassen zijn veel supermarkten inmiddels overgestapt op installaties met natuurlijke koudemiddelen. Die zijn nauwelijks schadelijk die minder schadelijk zijn en daarom is er geen afbouwregeling. Bij toeleveranciers gaat die overstap op natuurlijke koudemiddelen echter minder snel.

De visie van Steven Lobregt kan de lezer hier downloaden.

Reageer op dit artikel