nieuws

Bouw hypermodern dc van Plus in gevaar

Branche & Bedrijf 6444

Bouw hypermodern dc van Plus in gevaar

TIEL – De bouw van een nieuw hypermodern distributiecentrum voor supermarktketen Plus staat mogelijk op losse schroeven. Reden is de duur van de inspraakprocedure die door juridische obstakels tot twee jaar kan duren.

Dat schrijft dagblad De Gelderlander vandaag. Plus kondigde enkele maanden geleden aan zijn vier regionale distributiecentra te willen sluiten en op een nieuw deel van het industrieterrein Medel bij Tiel op een kavel van negen hectare een nieuw centrum te zullen bouwen. Daarbij werd bovendien rekening gehouden met uitbreiding met nog eens acht hectare land.

Mag de procedure wel gebruikt worden?

Om de nieuwbouw door Plus mogelijk te maken, gebruikt de gemeente Tiel in het goedgekeurde bestemmingsplan een landelijk programma met de naam Programma Aanpak Stiktof (PAS). Dit programma moet het mogelijk maken om meer stikstof te laten neerslaan in een beschermd natuurgebied, dan volgens de norm is toegestaan. Tegen het gebruik van dit programma is door milieuclubs geprotesteerd, maar de bezwaren zijn in eerste instantie door de gemeente afgewezen. Echter de Raad van State, het hoogste bestuursorgaan, vraagt zich inmiddels af of deze procedure over het algemeen wel gebruikt mag worden.

Hof van Justitie in Luxemburg moet met advies komen

Mogelijk is PAS in tegenspraak met Europese regels. Daartoe heeft de Raad van State advies gevraagd bij het Europees Hof van Justitie in Luxemburg. Het kan tot wel twee jaar duren voordat deze instantie hierover een besluit heeft genomen. Tot die tijd zou Plus dus niet mogen bouwen. De gemeente vreest nu dat voor Plus te lang gaat duren.

Oplossing is mogelijk aanpassing van het bestemmingsplan

De gemeente, via wethouder Ben Brink, is nu van plan de PAS-procedure te laten vallen. Ook met de nieuwbouw zou Tiel binnen de bestaande normen blijven. De besluitvorming over het nieuwe dc van Plus zou dan veel vlotter kunnen verlopen. Milieuclubs twijfelen daar echter sterk aan en zouden hier vermoedelijk weer tegen in beroep gaan.

Lees ook: De nieuwe logistiek van Plus in 15 vragen

Reageer op dit artikel