nieuws

Snelle hap groeit het hardst in horeca

Branche & Bedrijf 1217

Snelle hap groeit het hardst in horeca
Foto: Foto Hissink

DEN HAAG – De omzet van de Nederlandse horeca is in het tweede kwartaal wederom verder gestegen. Vooral bedrijven die een snelle hap serveren deden het de afgelopen maanden erg goed.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek naar buiten heeft gebracht. De omzet van hotels, restaurants en cafés steeg in het tweede kwartaal van het jaar met bijna 2 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. De omzet van de horeca neemt al ruim vier jaar onafgebroken toe. Alle onderdelen van de horeca hebben in het tweede kwartaal meer omgezet dan in het vorig kwartaal. Ook gecorrigeerd voor prijsstijgingen is sprake van omzetgroei. De horecabedrijven hebben meer consumpties en overnachtingen verkocht.

Vooral fastfood doet het goed

De snelste omzetstijgingen zijn er voor plekken waar je snel even iets kunt eten. De fastfoodrestaurants, snackbars, lunchrooms, maaltijdbezorgers en ijssalons zagen de omzet met 2,5 procent toenemen en zijn daarmee de snelstgroeiende tak binnen de horeca. Het aantal verkochte consumpties in deze sector steeg met 1,8 procent, zo blijkt uit de cijfers van het CBS.

Omzetstijging bij restaurants vlakt af

Ook met de cafés, waaronder ook eetcafés en koffiebars vallen, kenden een sterk kwartaal met een omzetstijging van 2,2 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar. Hotels zetten 1,8 procent meer om dan in het eerste kwartaal en omzet van restaurants nam met 1,2 procent toe. Dat is overigens flink minder dan in het eerste kwartaal, toen de opbrengsten bij restaurants nog met 3,2 procent aandikten.

Reageer op dit artikel