nieuws

Americanen blij met Dagwinkel

Branche & Bedrijf 3501

Americanen blij met Dagwinkel
Dagwinkel-logo

AMERICA – Het Limburgse dorp America krijgt vijf maanden na sluiting van de vestiging van Spar met de komst van Dagwinkel weer een supermarkt.

De nieuwe supermarkt, een vestiging van Van Tol-formule Dagwinkel,  gaat voor zondag 1 oktober open. Zo meldt de lokale nieuwssite Hallohorstaandemaas.nl. De vestiging van Dagwinkel komt in het pand waar voorheen de Spar was gevestigd. Die winkel sloot in april zijn deuren toen ondernemer Rob Zijlstra er het bijltje bij neergooide wegens gebrek aan klandizie.

Draagvlak Dagwinkel

De eigenaar van het winkelpand, Jac Philipsen heeft daartoe een overeenkomst gesloten met Van Tol retail dat de Dagwinkel-formule exploiteert. De supermarkt wordt uitgebaat door de initiatiefnemers Jac Philipsen en Ton Derix met hulp van een bedrijfsleider. De Stichting Brood op de Plank heeft gefungeerd als intermediair tussen deze initiatiefnemers en het dorp om mensen te informeren en draagvlak te creëren.  Ook worden mogelijk vrijwilligers ingezet, waarvan zich er inmiddels 40 hebben gemeld. zegt secretaris Hay Mulders van de stichting. ‘Wat de vrijwilligers kunnen betekenen, gaan we nog overleggen met de toekomstige bedrijfsleider, maar dan kun je denken aan folders verspreiden of bijvoorbeeld ouderen helpen met de boodschappen. Daarnaast vormen zij ook een panel dat we om meningen kunnen vragen.’

Onderzoek onder Americanen

Mulders heeft er vertrouwen in dat het Dagwinkel-concept slaagt in het iets meer dan 2000 inwoners tellende dorp. Hij baseert zijn enthousiasme op een onderzoek dat de stichting in juli hield. Daaruit blijkt dat 97,8 procent van de inwoners het toejuicht als er weer een winkel komt. Bovendien geeft ruim 96 procent aan er ook daadwerkelijk boodschappen te zullen doen. ‘Dat zijn bemoedigende cijfers’, aldus Mulder, die ook het lokale karakter van de formule roemt. De inwoners krijgen met de komst Dagwinkel ook weer voorzieningen terug zoals een pinautomaat en een postagentschap.

Bezoekersaantallen en besteding cruciaal

Mulders benadrukt dat het welslagen afhangt van het enthousiasme van de Americaanse consument.  ‘Bezoekersaantallen en de besteding van de klanten zullen cruciaal zijn voor het behoud van de supermarkt in America.’ Pandeigenaar Philipsen sluit zich daarbij aan. ‘Laten we samen zorgen voor het behoud van ‘onze’ Dagwinkel in America.’

Reageer op dit artikel