nieuws

RCC tikt AH, Coop, Jumbo en Plus op vingers

Branche & Bedrijf 6716

RCC tikt AH, Coop, Jumbo en Plus op vingers

AMSTERDAM – Elf winkelketens, waaronder de supermarkten Albert Heijn, Coop, Jumbo en Plus zijn op de vingers getikt vanwege overtreding van de wettelijke regels rond de marketing bij babyvoeding.

Dat oordeelt de Reclame Code Commissie (RCC) in een groot aantal zaken die waren aangespannen door actiegroep Foodwatch. Andere betrokken partijen zijn onder meer Drogisterij.net, Kruidvat en Ahold Delhaize-dochter Bol.com. De bedrijven verkochten allemaal babymelkpoeder in hun webshops zonder daarbij te vermelden dat borstvoeding beter is. Dit is wettelijk echter wel verplicht. De meeste partijen hebben hun site inmiddels aangepast.

In totaal 29 klachten tegen ketens

In totaal diende Foodwatch 29 klachten in, waarbij het bedrijf in alle gevallen gelijk kreeg van de Reclame Code Commissie. Albert Heijn verloor daarbij in drie gevallen, zowel rond Nutrilon, Kabrita en het eigen huismerk. Jumbo ging in de fout met Nutrilon, Plus met Bonbébé en Coop met Nutrilon en Bonbébé.

Volgens Foodwatch faalt de zelfregulering

Foodwatch is vanzelfsprekend verontwaardigd. De actiegroep noemt het verbijsterend ‘dat een wet die bedoeld is om baby’s te beschermen tegen de commercie, massaal wordt overtreden’. Volgens de organisatie ‘toont dit het falen aan van de beloofde zelfregulering van de voedingsindustrie en het falen van de handhavende overheidsinstantie NVWA’.

Supermarkten bieden excuses aan

Jumbo wijst er in zijn verweer op dat de informatie alleen bij één variant van Nutrilon niet klopt. De keten biedt daarvoor excuses aan en heeft de teksten aangepast op zijn site. Dat geldt ook voor de overige supermarktketens. Foodwatch heeft overigens niet in al zijn claims gelijk gekregen. Zo was bijvoorbeeld ook Nutricia betrokken bij de klachten, maar volgens de RCC zijn de supermarkten verantwoordelijk voor de teksten op de websites.

Gezondheidsclaims zijn niet toegestaan

Volgens de Warenwet moet bij babymelkpoeder niet alleen worden vermeld dat borstvoeding beter is, maar ook wat er precies in het poeder zit en dat ouders het alleen zouden moeten gebruiken in overleg met een arts of consultatiebureau. De enige gezondheidsclaim die is toegestaan, is een vermelding over een verminderd gehalte aan melkeiwitten voor zuigelingen die daar allergisch voor zijn. Reclame maken voor flesvoeding is verboden.

Reageer op dit artikel