nieuws

RvS kritisch over verplaatsen Boni Urk

Branche & Bedrijf 1893

RvS kritisch over verplaatsen Boni Urk
Een vestiging van Boni in Hattem.

DEN HAAG – De gemeente Urk handelt met de plannen voor verplaatsing van een Boni-filiaal naar een industrieterrein mogelijk tegen het eigen beleid.

Dat bleek maandag bij de Raad van State (RvS) is een procedure tegen verplaatsing van de Boni die is aangespannen door supermarktformules in het winkelcentrum Urkerhard. Zowel Aldi, Jumbo als Albert Heijn hebben daar een vestiging. Dit meldt Omroep Flevoland.

Klachten over laden en lossen bij Boni

De gemeente werkt mee aan verplaatsing van een filiaal van Boni van Het Klif naar een locatie op het bedrijventerrein Lemsterhoek. De belangrijkste reden zou zijn dat er aan Het Klif nog nauwelijks plaats is voor het laden en lossen van vrachtwagens en de opslag van levensmiddelen. Volgens een woordvoerder van de gemeente zorgt dat voor veel klachten van omwonenden. De gemeenteraad keurde de verhuizing al begin 2016 goed.

RvS kritisch

De RvS stelde een aantal kritische vragen aan vertegenwoordigers van de gemeente over het detailhandelsbeleid. Dat staat toe dat hard groeiende winkels in het centrum verplaatst mogen worden naar bedrijventerreinen. Dat beleid geldt echter mogelijk alleen voor winkels die niet naar woonwijken of winkelcentra kunnen verhuizen, zoals bouwmarkten. Volgens de raadsvrouw van de andere supermarkten is een supermarkt nu juist uitgerekend een winkel in een woonwijk en winkelcentrum thuishoort.

‘Verplaatsen Boni past in beleid’

De gemeente betoogde tijdens de zitting dat de Boni-supermarkt juist prima past in het gemeentelijk beleid om industrieterrein Lemsterhoek te veranderen. Dat moet een gebied worden waar ook gewoond en gewerkt wordt én waar winkels zijn. De tegenstanders geloven daar niet in. Zo hebben zich volgens de winkeliers nog juist drie nieuwe visbedrijven op het bedrijventerrein gevestigd. Bovendien zou een supermarkt daar niet passen omdat die veel verkeer aantrekt.

Teveel supermarktmeters

Daarnaast vinden supermarkten AH en Jumbo dat er met een nieuwe Boni  teveel supermarktmeters komen in Urk. Het nieuwe filiaal van Boni moet 1100 vierkante meter gaan tellen, het huidige is niet veel groter dan 500 vierkante meter vvo. Bovendien zou er in het pabd dat Boni verlaat ook weer een supermarkt mogen komen. Dat zal volgens een gemeentelijk woordvoerder dan zeker geen volwaardige super worden maar een versmarkt of kleine supermarkt zoals Ah to Go.

Al jaren strubbelingen om supermarkten

Op Urk is overigens al een paar jaar veel commotie rondom supermarkten. Zo diende Jumbo de plannen voor een vergroting naar van de winkel naar 1600 vierkante meter in net voor d gemeente besloot dat supermarkten niet groter mochten worden dan 1200 vierkante meter.  Die vergroting, is  tegen de zin van andere supermarkten, begin dit jaar gerealiseerd. Wanneer de RvS uitspraak doet of het verplaatsen van het Boni-filiaal is toegestaan, is nog niet bekend.

Reageer op dit artikel