nieuws

AB Inbev neemt belang in biersite

Branche & Bedrijf 1460

AB Inbev neemt belang in biersite
Foto: Shutterstock

LEUVEN – De grootste bierbrouwer ter wereld, het Belgisch-Braziliaanse AB Inbev, heeft via een dochteronderneming een belang genomen in het platform voor bierliefhebbers RateBeer. De investering leidt tot zorgen bij kleinere bierbrouwers.

Volgens de Amerikaanse media is de deal, waarbij ZX Ventures van AB Inbev een minderheidsbelang neemt in RateBeer, al in oktober vorig jaar gesloten. De transactie werd echter onder de pet gehouden zodat de samenwerking zonder druk van buiten kon worden ingevuld. De gespecialiseerde website Good Beer Hunting onthulde de alliantie echter afgelopen week toch.

Andere brouwers trekken zich terug

RateBeer geldt als één van de belangrijkste platforms voor het geven van beoordelingen voor biertjes. Het feit dat AB Inbev nu een belang heeft genomen in de site zorgt voor twijfels over de onafhankelijkheid van de website. Volgens brouwerij Dogfish Head is het belang zelfs strijdig met de regels rond journalistieke onafhankelijkheid en de brouwer eiste direct dat zijn bierproducten van de site zouden worden verwijderd.

AB Inbev zegt vooral kennis op te willen doen

Volgens ZX Ventures is er echter geen reden voor zorgen. De bemoeienis van AB Inbev is niet inhoudelijk. Het belang in de site is bedoeld om meer inzicht te krijgen in consumententrends, de voorkeuren van consumenten wereldwijd en de ontwikkeling van de markt. Het is een transactie om het kennisniveau over de biermarkt wereldwijd binnen AB Inbev te verbeteren. Het gaat om de strijd om het ‘keelaandeel’, bier contra wijn of sterke drank bijvoorbeeld.

Reageer op dit artikel