nieuws

Wettelijke verankering franchisecode op komst

Branche & Bedrijf 854

Wettelijke verankering franchisecode op komst
Foto: ANP

DEN HAAG – Minister Kamp van Economische Zaken komt nog deze maand met een wetsvoorstel om de Nederlandse Franchise Code wettelijk te verankeren. Daarmee moet de scheven machtsverhouding tussen ondernemers en franchiseorganisatie beter in evenwicht worden gebracht.

Dat meldt Het Financieele Dagblad. In oktober vorig jaar berichtte Distrifood al dat deze wet er in de eerste helft van 2017 zou komen. Voor de wettelijke verankering van de code zou brede steun bestaan in de nieuwe Tweede Kamer. De code bepaalt onder meer dat franchisenemers recht hebben op inzicht in de financiële positie en de solvabiliteit van de franchisegever en worden de zekerheden die kunnen worden geëist van ondernemers aan banden gelegd.

Code pas na lang onderhandelen tot stand

Daarmee moet worden voorkomen dat bij een mislukking de franchisegever pijnloos een nieuwe ondernemer op de zaak kan zetten en de oude ondernemer met alle schulden blijft zitten. Ook in de supermarktwereld waren de laatste jaren dit soort zaken aan de orde. Het Vakcentrum, dat onder meer de belangen van ondernemers in de supermarktbranche behartigt, is één van de belangrijkste architecten van de nieuwe code die pas na lang onderhandelen tot stand is gekomen.

Franchisers passen code nog nauwelijks toe

Vooralsnog blijft er echter vanuit de kant van de franchisegevers veel bezwaar tegen de code, waardoor deze nog nauwelijks wordt gehanteerd. Wettelijke verankering moet een einde maken aan deze praktijk. Met zijn plan om de Franchise Code tot wet te verheffen, handelt Kamp tegen de zin van franchisegevers in. Organisaties als Albert Heijn, Jumbo of Coop legden halverwege 2015, nadat het concept voor de Franchise Code was geïntroduceerd, grote bezwaren op tafel. Volgens hen was de code onevenwichtig opgesteld en deed  hij geen recht aan een gezonde en goed functionerende verhouding tussen zelfstandig ondernemers en franchisegevers.

Achtergrond: Advocaat Jeroen Sterk over de franchisecode

Reageer op dit artikel