nieuws

Oud-Emté’er heeft nu Poolse stationswinkel

Branche & Bedrijf 3076

Oud-Emté’er heeft nu Poolse stationswinkel
Het station van Warschau. Foto: Pixabay

WARSCHAU – Voormalig Emté-ondernemer Alexander Thunnissen runt tegenwoordig met zijn Poolse vrouw een stationswinkel in Warschau met Hollandse lekkernijen als stroopwafels.

Thunnissen had tot ruim anderhalf jaar geleden een Emté in het Gelderse Lobith, maar droeg die winkel daarna over aan moederbedrijf Sligro. Sindsdien woont hij in de Poolse hoofdstad Warschau met zijn vrouw, schrijft het Dagblad van het Noorden in de reisrubriek van de krant.

Stationswinkel heet O! Holender

Zeven maanden geleden begonnen Thunnissen en zijn vrouw de kiosk in het ondergrondse treinstation van de stad. De naam van de winkel luidt O! Holender, die volgens de ondernemer verwijst naar een Poolse uitspraak. ‘Je kunt het vergelijken met het Nederlandse ‘krijg de kolere’. Het is bijna vloeken, maar dat mocht vroeger natuurlijk niet. Daarom bedachten ze er een ander woord voor en dat werd O! Holender’, zegt hij in de krant. Poolse treinreizigers vinden naam van de kiosk grappig, aldus Thunnissen. ‘vZe herkennen het van het vloeken, maar daarna zien ze pas dat het om ‘De Nederlander’ gaat.’

Thunnissen was 27 jaar supermarkteigenaar

Thunnissen blikt in het artikel ook terug op zijn afscheid van Emté. Volgens hem werd hij gedwongen zijn supermarkt van de hand te doen. ‘Na 27 jaar eigenaar te zijn geweest van een supermarkt kreeg ik van hogerhand te horen dat ik niet meer kon vernieuwen, waardoor ik er mee moest stoppen.’ Van een eigen zaak in Warschau droomde hij destijds al. ‘We hebben er altijd van gedroomd om hier iets in de horeca te doen’, zegt de ondernemer. ‘We kwamen vaak in Warschau  en ik zag hier altijd veel kansen.’

Stationswinkel verkoopt alles vers

Wat O! Holender onderscheidend maakt als stationswinkel, is het feit dat alles wat Thunnissen en zijn vrouw Marcja verkopen, vers is. Broodjes worden vers afgebakken, de Hollandse kaas is vers, en soep en het deeg voor stroopwafels worden zelf gemaakt. ‘Bij de andere eettentjes hier op het station is het eten niet altijd even vers en ligt het er bijvoorbeeld al de hele dag. Wat betreft verse voeding maken wij hier dus echt het verschil’, zegt Thunnissen.

Reageer op dit artikel