nieuws

Na maanden rust weer plofkraak bij AH

Branche & Bedrijf 2044

Na maanden rust weer plofkraak bij AH
Beeld van een plofkraak bij een AH. Archieffoto Distrifood

NUENEN  – Na maanden zonder plofkraken heeft er in de nacht van zondag op maandag een plofkraak plaatsgehad met een inpandige geldautomaat in een Albert Heijn in Nuenen als doel.

Rond 2.30 uur in de nacht van zondag op maandag hebben drie in het zwart geklede mannen een inpandige geldautomaat van ING-bank in een filiaal van Albert Heijn aan de Parkstraat in Nuenen opgeblazen. De daders gingen er aan de achterkant van de winkel met een motor vandoor, meldt het Eindhovens Dagblad. De drie daders hebben bij de plofkraak niets buitgemaakt, meldt een woordvoerder van ING-bank. ‘De deur van de kluis is niet geopend en de cassettes zitten nog gewoon in de geldautomaat’, aldus de woordvoerder.

Geldautomaat opgeblazen met gas

De drie daders zijn de winkel via een zijingang binnengekomen. Daarna bliezen ze de geldautomaat op. Op foto’s in het Eindhovens Dagblad is te zien dat de mannen daarvoor gas hebben gebruikt, de gasflessen zijn in de winkel achtergelaten.  Met een moker hebben ze de automaat verder kapot geslagen. Een raam aan de voorzijde van de winkel sprong door de explosie aan gruzelementen. De politie onderzoekt de zaak en vraagt eventuele getuigen om zich te melden, meldt de politie Eindhoven op Twitter.

Politie meldt plofkraak op Twitter.

Plofkraak markeert einde maanden van rust

Nadat de politie een zestal verdachten oppakte is het sinds eind 12 oktober rustig. Toen was voor het laatste een ING-geldautomaat in een AH-filiaal aan het Ghandiplein in Stadskanaal het doelwit van plofkrakers. Daarnaast verving ING in hoog tempo de geldautomaten in AH-filialen door sterkere exemplaren.

Wedloop om plofkraken te voorkomen

De politie zei onlangs nog tegen Distrifood dat er een wedloop tussen enerzijds  banken en politie en anderzijds plofkrakers plaats vindt. Volgens de politie zijn plofkrakers continu op zoek naar manieren om veiliger automaten toch weer te kunnen kraken. Bij automaten aan de openbare weg, resulteerde dat bijvoorbeeld in het gebruik van zwaardere explosieven die mogelijk een gevaar voor de omgeving en omwonenden opleveren.

Reageer op dit artikel