nieuws

Jumbo, AH, Lidl en Aldi mikpunt FNV

Branche & Bedrijf 5718

Jumbo, AH, Lidl en Aldi mikpunt FNV
23-05 AMERSFOORT, FNV LANCERING APP BIJ DE JUMBO. ©KASTERMANS STUDIO

UTRECHT – Het FNV wil dat Jumbo, AH, Aldi en Lidl het afschaffen van toeslagen ongedaan maken. De ketens krijgen van de FNV tot eind oktober de tijd te reageren op een brief op poten.

Dat laat vakbondsonderhandelaar Peter van der Put aan Distrifood weten.

Verzet tegen afschaffen toeslagen

De FNV maakt nu haast met juridische procedures. De bond verzet zich tegen het afschaffen van de toeslagen voor werken in de avond vanaf 20 uur en op zaterdag vanaf 18 uur. FNV heeft eerder al het Vakcentrum (voor ondernemers) en het VGL (voor filialen) gevraagd de beslissing over het afschaffen van toeslagen te herroepen.

Dagvaardingen de deur uit

Nu zijn AH, Jumbo, Lidl en Aldi door het FNV aangeschreven om actie te ondernemen. ‘Na gesprekken met onze advocaat is overeengekomen dat deze werkgevers tot eind oktober de tijd hebben voor een reactie of overleg’, zegt Van der Put. Als de reacties niet bevredigend zijn, gaan dagvaardingen de deur uit. Ook bij andere supermarktketens worden als gevolg van de nieuwe cao geen toeslagen meer uitgekeerd, maar deze worden door de FNV vooralsnog niet betrokken in de procedures.

Het speelt overal

Van der Put: ‘Het speelt overal en we hebben ook wel leden bij andere formules die eventueel mee willen doen, maar vooralsnog hebben we de genoemde formules benaderd, omdat we daar als FNV de beste positie hebben en we met deze ketens ook op landelijk niveau contacten hebben waardoor een eventueel overleg wellicht wat makkelijker tot stand kan komen.’

FNV niet akkoord met afspraken in cao

De FNV ging, in tegenstelling tot CNV, niet akkoord met de afspraken in de cao supermarkten en wil voor de eigen leden proberen om bepaalde compensaties toch nog te claimen.Daarnaast vindt de bond het niet kunnen dat vooral jongeren niets met de huidige cao opschieten. ‘Het is een flutcao, daar zijn de supermarktmedewerkers het over eens. Geen jeugdloon meer voor medewerkers van 22 jaar, is een lege huls. De meesten zijn een stuk jonger, dus die blijven werken voor half loon’, zei Fatma Bugdayci van FNV Handel eerder dit jaar tegen Distrifood.

Mobiele app Supermarkt toeslagcheck

FNV lanceerde maandag 23 mei bij Jumbo Den Blanken de mobiele app Supermarkt toeslagcheck. De app berekent wat iemand misloopt aan toeslagen. Samen met FNV Handel trok een groep van 40 supermarktmedewerkers in de zomer door het land om medewerkers van diverse ketens uit te leggen hoeveel geld zij op jaarbasis minder krijgen.

Reageer op dit artikel