nieuws

Tweede Kamer: Winkel mag dicht op zondag

Branche & Bedrijf 2042

Tweede Kamer: Winkel mag dicht op zondag

DEN HAAG – De Tweede Kamer vindt dat winkeliers op zondag de deuren mogen sluiten.

Een voorstel van de SGP om winkeliers op zondag die vrijheid te geven, kan rekenen op een ruime meerderheid in de Tweede Kamer. Kees van der Staaij (SGP) zegt dat ondernemers in verschillende plaatsen boetes hebben gekregen, omdat zij op zondag weigeren hun winkel te openen. ‘We willen niet dat ondernemers gedwongen worden om op zondag open te gaan.’

Boete van €500 voor winkel sluiten

Het Dagblad van het Noorden meldt dat over dit punt op dit moment een rechtszaak speelt in Groningen. Meerdere winkels in winkelcentrum Paddepoel kregen een boete van €500 omdat ze niet open gingen op zondag. Winkeliers die de zaak op zondag niet willen openen krijgen een flinke boete opgelegd van de Vereniging van Eigenaren van het winkelcomplex. De rechter vond de boetes terecht. Winkeliers die op zondag de tent gesloten willen houden, gaan in beroep tegen die uitspraak.

Gedwongen opening op zondag

Het is volgens Van der Staaij ook met name in winkelcentra waar het probleem van gedwongen opening speelt. De SGP-voorman beweert dat ondernemers die hier niet aan willen meewerken vrijwel altijd het onderspit delven. Hij ziet een patroon en wil niet wachten op de uitkomst van een rechtszaak.

Rutte wil wachten op winkeltijdenwet

Premier Mark Rutte wil de uitkomst van de rechtszaak wel afwachten. Hij vindt het ingewikkeld en wil ook de evaluatie van de winkeltijdenwet eerst onder ogen zien, die eind dit jaar wordt verwacht. Hij vindt het vooral een zaak tussen huurder en verhuurder. Door de steun van de meerderheid van de Tweede Kamer, moet het kabinet nu toch maatregelen gaan nemen.

Reageer op dit artikel