nieuws

Kort geding winkeliers tegen PostNL vandaag

Branche & Bedrijf 1461

Kort geding winkeliers tegen PostNL vandaag

LEIDSCHENDAM – Het kort geding dat winkeliers met een PostNL-servicepunt tegen PostNL aanspannen dient vandaag, woensdag 3 augustus. Ze willen dat de verlaging van de vergoeding die zij ontvangen, van tafel gaat.

PostNL verlaagde eenzijdig de tarieven, die winkeliers ontvangen voor onder meer de afhandeling van pakketjes, met 25 tot 40 procent. Circa 2500 winkeliers met een PostNL-punt in hun winkel worden hierdoor getroffen. Volgens de Vereniging van Postale en Bancaire retailers (VVP) maakt PostNL misbruik van zijn economische machtspositie en is niet gerechtigd deze verlaging eenzijdig door te voeren. PostNL bleek volgens de VVP de afgelopen maanden in overleg niet bereid tot een redelijke oplossing te komen.

Steun van Vakcentrum en winkelformules

De brancheorganisatie vindt de verlaging ook onredelijk omdat de huidige afspraken winkeliers geen ruimte laten om ook zaken te doen met andere bezorgbedrijven. Begin mei stelde de VVP een ultimatum aan PostNL over de kwestie. VVP-voorzitter Gerard van Wezenbeek noemde dat toen al een jammerlijke ontwikkeling: ‘Ik had liever gezien dat PostNL ruimte had geboden om in goed overleg met elkaar naar alternatieven te zoeken. We weten ons in deze stap gesteund door collega-brancheorganisaties als NSO en Vakcentrum en een aantal winkelformules. ’

Veel winkeliers al akkoord gegaan met PostNL

PostNL meldde destijds dat al ruim 90 procent van de betrokken winkeliers akkoord is gegaan met de nieuwe tarieven. Uit een enquête van de VPP blijkt dat winkeliers gemiddeld 8000 à 9000 euro minder verdienen door het besluit van PostNL, meldt de Leeuwarder Courant. Spar-ondernemers Siemen en Diana Weidenaar in het Friese Hallum zeggen, wat de uitkomst van het geding ook zal zijn, door te gaan met het servicepunt in hun supermarkt. ‘We kunnen echt niet zonder dit servicepunt. Het dorp heeft er recht op’, zeggen ze in de krant. ‘Voor de mensen hier is het vanzelfsprekend dat het hier is. Het hoort erbij.’

Reageer op dit artikel