nieuws

Tegenstanders Zwarte Piet willen AH vervolgen

Branche & Bedrijf 2167

Tegenstanders Zwarte Piet willen AH vervolgen

AMSTERDAM – Stichting Nederland Wordt Beter en achthonderd actievoerders willen dat AH alsnog wordt vervolgd wegens de uitbeelding van Zwarte Piet.

De actievoerders gaan in beroep tegen het besluit bedrijven en personen niet te vervolgen die zich door de uitbeelding van Zwarte Piet schuldig zouden maken aan groepsbelediging. Ze vragen het Gerechtshof in Amsterdam om het Openbaar Ministerie (OM) op te dragen AH alsnog te vervolgen voor groepsbelediging.

Hoofdpiet Erik van Muiswinkel

Zij willen dat behalve Albert Heijn ook Erik van Muiswinkel, die sinds 1998 Hoofdpiet speelt, De Bijenkorf en Blokker worden vervolgd.

OM seponeerde de aanklacht

Het Landelijk Expertisecentrum Discriminatie van het OM seponeerde vorige maand de aanklacht wegens groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie. Volgens het OM is geen sprake van strafbaarheid van winkelketens. Dat geldt eveneens voor Van Muiswinkel, die onlangs afstand nam van het Sinterklaasjournaal wegens het gebrek aan modernisering van de figuur van Zwarte Piet. Hij heeft zich in het tv-programma met het uitbeelden van de figuur van Zwarte Piet ‘niet opzettelijk beledigend uitgelaten over een groep mensen wegens hun ras’, schrijft het OM.

Nederland Wordt Beter

Raadsman Willem Jebbink ziet dat namens de stichting Nederland Wordt Beter anders. ‘Het is maatschappelijk gewenst dat een onafhankelijke rechter hierover een uitspraak doet.’ Dat Van Muiswinkel inmiddels afstand heeft genomen van het Sinterklaasjournaal, noemt hij een symbolische stap. Jebbink zegt benieuwd te zijn naar de houding van de cabaretier. ‘Misschien wil hij onze klacht nu ondersteunen.’

Discriminatie

Volgens Nederland Wordt Beter maakt onder meer AH zich  schuldig aan discriminatie, omdat ze de knecht van Sinterklaas nog steeds in hun winkels, assortiment of etalages zouden gebruiken.

 

 

 

Reageer op dit artikel