nieuws

Streep door alcoholpilot in Nieuwegein

Branche & Bedrijf 1431

Streep door alcoholpilot in Nieuwegein

NIEUWEGEIN – Een overwinning voor de Slijtersunie in de strijd tegen alcohol schenken bij retailers.

De rechter heeft besloten dat de gemeente Nieuwegein moet optreden tegen winkeliers die drank schenken op de winkelvloer. De plaats in de provincie Utrecht is één van de plekken waar geëxperimenteerd wordt met mengvormen tussen retail en horeca.

Bijzondere omstandigheden

De proef is volgens de rechter in strijd met de Drank-en Horecawet. Gemeenten mogen alleen ‘onder bijzondere omstandigheden’ afwijken van hun handhavingsplicht. Nieuwegein werd als eerste individuele gemeente door de Slijtersunie voor de rechter gedaagd vanwege de proef met alcohol in winkels.

Dertien winkeliers in Nieuwegein

Het gaat in Nieuwegein om dertien winkeliers die alcohol schenken en verkopen. De proef is in gang gezet door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Eerder eiste de Slijtersunie al van de rechter dat die de VNG zou verplichten om gemeenten op te roepen met de proef te stoppen. De unie verloor die zaak en kondigde daarop direct aan de deelnemende gemeenten individueel aan te pakken.

Blurring staat centraal

De organisatie van zelfstandige slijterijen vindt dat de VNG overtreding van de Drank- en Horecawet uitlokt met een pilot waarin blurring centraal staat. Volgens de VNG is een strikte naleving van de DHW, zoals Slijtersunie eist, niet praktisch en niet meer van deze tijd waarin blurring van concepten in opkomst is. Slijtersunie spande eerder al een zaak aan tegen de gemeente Zwolle die het verkopen van wijn bij een boekhandel toestond.

Reageer op dit artikel