nieuws

Dirk houdt jongeren het langst vast

Branche & Bedrijf 3580

Dirk houdt jongeren het langst vast

AMSTERDAM – Jongeren met een bijbaantje in de supermarkt blijven het langst werken bij Dirk van den Broek en Plus. Vomar en Makro houden jongeren juist het kortst vast.

Dat blijkt uit een onderzoek van de website CVster, dat over een periode van tien jaar enkele tienduizenden online cv’s analyseerde. Dat supermarkten een populaire werkgever zijn voor bijbaantjes is niet verrassend. Albert Heijn, Jumbo, Dirk van den Broek, Lidl en Dekamarkt vormen de top vijf van populairste ketens om bij te werken.

Jongeren blijven in supermarkt korter in dienst dan elders

Opvallend is dat er een groot verschil is in lengte van de arbeidsduur, tussen supermarkten onderling, maar ook tussen de supermarktbranche en overige branches met veel bijbaantjes. ‘Supermarktmedewerkers blijven minder lang plakken dan jongeren met een andere bijbaan. De gemiddelde arbeidsperiode ligt bij vrijwel alle supermarkten onder het overall gemiddelde van de eerste bijbaan’, schrijven de onderzoekers.

Dirk en Plus houden jongeren het langst vast

Dirk van den Broek houdt werknemers het langst vast, 15,4 maanden, gevolgd door Plus (15,3 maanden) en Deen (12,8 maanden). De onderzoekers: ‘Deze top 3 is interessant gegeven, want uit onderzoek blijkt dat de duur van een arbeidsbetrekking direct verband houdt met het plezier dat werknemers in die baan beleven. En werkplezier wordt op zijn beurt weer bepaald door de hoogte van het loon, de flexibiliteit van de roosters en nog veel meer factoren.’

Jongeren werken gemiddeld 6,4 maanden bij Makro

Jongeren werken het kortst bij Vomar en Makro

CVster heeft ook een top drie gepubliceerd van ketens waar jongeren het kortst werken. Vomar (5,1 maanden), Makro (6,4 maanden) en Nettorama (6,5 maanden) vormen daar de drie bovenaan de lijst. Dit hoeft volgens CVster niet negatief te zijn. ‘Misschien werken deze supermarkten het liefst met full-timers, en verwelkomen ze vooral jongeren wanneer die vaste krachten op vakantie gaan. Dat zou kunnen verklaren waarom het gemiddelde dienstverband voor jongeren rond de 5 tot 7 maanden ligt.’

Als jongeren achttien worden hebben ze al twee of drie werkgevers gehad

‘Het kan ook zo zijn dat jongeren het bij deze supermarkten simpelweg minder naar hun zin hebben, wat resulteert in korte samenwerkingen’, aldus de onderzoekers. Jongeren hebben gemiddeld 1,9 baantjes voor hun achttiende verjaardag De meeste jongeren zijn tegen die tijd dus al bij de tweede of derde werkgever in dienst.

Reageer op dit artikel