nieuws

RvS: ‘Een ton compensatie is genoeg’

Branche & Bedrijf 2298

RvS: ‘Een ton compensatie is genoeg’
Marco Outshoorn voor de vestiging aan het Cassandraplein Foto: Bert Jansen

DEN HAAG – De Raad van State oordeelt dat AH’er Marco Outshoorn van AH het Cassandraplein in Eindhoven met €100.000 voldoende compensatie krijgt van de gemeente.

Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State, die woensdag is gepubliceerd. Outshoorn was in beroep gegaan tegen een eerdere uitspraak van de bestuursrechter én tegen de gemeente Eindhoven die hem €103.720 nadeelcompensatie biedt. Outshoorn zegt meer schade te hebben geleden door wegafsluitingen. Hij eiste  €450.000 nadeelcompensatie, bleek februari 2015 tijdens een rechtszitting bij de bestuursrechter in Den Bosch.

Omzetverlies door wegafsluitingen

Outshoorn eiste de compensatie nadat hij miljoenen omzet verloor door wegaansluitingen en wegwerkzaamheden. Door drie infrastructurele projecten  was zijn AH-vestiging aan het Cassandraplein in Eindhoven ruim anderhalf jaar slecht tot nauwelijks bereikbaar. Bovendien ijlde die lagere omzet nog na.

Gemeente wijst schadeclaim af

Volgens de gemeente Eindhoven wees in eerste instantie de schadeclaim (nadeelcompensatie) af. De gemeente stelde dat het winkelcentrum wel altijd bereikbaar was en dat de werkzaamheden tot het normale ondernemersrisico behoren. Outshoorn en zijn jurist gingen eerst bij de gemeente in beroep en vervolgens bij de bestuursrechter. Daar kaartten ze de beslissing van de gemeente aan én de wijze waarop de schade door adviesbureau SAOZ was berekend. Bij de rechter betoogden ze dat de nadeelcompensatie circa €450.000 zou moeten bedragen. De rechter besliste dat de gemeente de zaak opnieuw moest bekijken maar oordeelde ook dat de berekeningswijze, met een drempelwaarde, niet geheel en al ter discussie stond.

Gemeente biedt vervolgens een ton

Het door de gemeente ingeschakelde adviesbureau Saoz deed de berekeningen opnieuw. Saoz hanteerde daarbij een lagere drempel voor omzetverlies van 8 procent in plaats van de daarvoor gehanteerde 15 procent. Het betreft percentages waarbij de meerdere geleden omzetschade voor nadeelcompensatie in aanmerking komt. Daaruit kwam het advies  dat de gemeente €103.720 nadeelcompensatie diende te betalen. Het college besloot die toe kennen. Volgens Outshoorn te weinig, maar naar oordeel van de RvS zal hij met dit bedrag genoegen moeten nemen.

Reageer op dit artikel