nieuws

FNV gaat niet in op verzoek Vakcentrum

Branche & Bedrijf 1588

FNV gaat niet in op verzoek Vakcentrum
Archieffoto

DEN HAAG – FNV gaat niet op het verzoek van het Vakcentrum om opnieuw aan de cao-tafel plaats te nemen.

Begin 2016 is een akkoord voor de cao voor het Levensmiddelenbedrijf 2013-2017 tot stand gekomen met de CNV, maar zonder de FNV.

Toeslagen
Het Vakcentrum riep FNV vorige week op om opnieuw plaats te nemen aan de cao-tafel. Ook werd FNV verweten misleidende informatie te verstrekken tijdens de acties die zijn gestart om de afschaffing van toeslagen ongedaan te maken.

Voorwaarden
‘We gaan niet in op het verzoek. Wij zijn en blijven wel bereid overleg te voeren als het Vakcentrum bereid is aan onze voorwaarden te voldoen’, laat woordvoerder Peter van der Put aan Distrifood weten. ‘De belangrijkste voorwaarde is dat er een volwaardige compensatie wordt geboden met terugwerkende kracht vanaf 1 juli voor het afschaffen van de toeslagen, waarbij er ook echte overgangsafspraken gemaakt dienen te worden voor het huidige personeel dat nu op toeslaguren werkt.’ Ook moet volgens FNV een garantie worden gegeven dat een ieder die nu niet op toeslaguren werkt dat ook in de toekomst niet hoeft.

Toeslagcheck
Het Vakcentrum verwijt FNV misleiding met de introductie van de mobiele app ‘Supermarkt toeslagcheck’. De app berekent wat iemand misloopt aan toeslagen als gevolg van de nieuwe cao. De FNV wekt hiermee volgens het Vakcentrum de suggestie dat hulpkrachten volgens de oude cao recht hebben op een toeslag in de avonduren. Van misleiding is volgens het FNV echter geen sprake. Van der Put: ‘In de app wordt gestuurd op duidelijkheid inzake het verschil in toeslag nu en hoe die er uit gaat zien door de nieuwe cao. Uiteraard zullen wij alleen toeslag gaan claimen voor leden die ook daadwerkelijk schade oplopen.’

Reageer op dit artikel