nieuws

AH start test bezorging binnen één uur

Branche & Bedrijf 4077

AH start test bezorging binnen één uur

AMSTERDAM – Albert Heijn begint maandag een proef met bezorging van boodschappen binnen één uur. Dit gebeurt in een straal van 15 minuten fietsen rond twee winkels in Amsterdam.

De pilot rond bezorging binnen één uur loopt acht weken lang bij de AH-vestigingen aan de Elandsgracht en aan het Museumplein. Personal shoppers verzamelen de boodschappen in de winkels en bezorgen deze met de fiets. Albert Heijn brengt €5 in rekening voor de dienst, het  bedrag gaat volledig naar de bezorgers. AH zet hiervoor personeelsleden in die op dat moment geen dienst hebben. Zij werken als zelfstandigen en gebruiken in principe eigen fietsen en hun eigen smartphone om de bestellingen af te wikkelen.

Behoefte Nederlandse consumenten meten

Arne Lamet, business developer AH Online: ‘Het is een behoeftetest. We zien in het buitenland dat dit soort diensten goed werken in de grote steden. We willen nu onderzoeken of de Nederlandse consument daar ook behoefte aan heeft.’ Met de pilot voegt Albert Heijn een nieuwe loot toe aan zijn online dienstverlening. Het bedrijf werkt al met thuisbezorgen vanuit speciale dc’s en afhaalpunten met centrale orderpicking of boodschappen verzamelen in de winkels. AH is met grote voorsprong marktleider op het gebied van onlineboodschappen in Nederland.

Actief bezig met de factor tijd

‘Met deze pilot willen we laten zien dat we als AH Online actief bezig zijn met de factor tijd. We passen ons aan het leven van onze klanten aan. Vooralsnog is het een proef van acht weken. We zijn nog niet bezig met de vraag hoe we hier in de toekomst mee verder gaan’, aldus Lamet. De vestiging aan het Museumplein betreft een filiaal. De winkel aan de Elandgracht is een franchisevestiging van de familie Lindeman. Het nieuwe systeem heeft als voordeel dat de omzet bij de winkels terechtkomt, zonder dat dit kosten toevoegt.

Samenwerking met Tring Tring in speciale app

Bij de proef werkt Albert Heijn samen met het bedrijf Tring Tring, dat al met fietskoeriers boodschappen thuisbezorgt in Amsterdam. Het bedrijf werkt al samen met onder meer Landmarkt. Lamet: ‘Tring Tring faciliteert de applicatie die vandaag maandag verschijnt onder de naam Appie Now. Door op deze manier samen te werken, kunnen we meer snelheid maken, maar het is ook leuk om met zo’n startup samen te werken. Het initiatief voor de pilot komt wel bij ons vandaan. We denken er al langere tijd over na, maar concreet hebben we er twee maanden heel hard aan gewerkt.’

Proef start over twee weken

Vandaag begint de pilot op een laag pitje, om zo het systeem eerst te testen en eventuele onvolkomenheden op te lossen. Na twee weken gaat Albert Heijn vol gas geven met de proef.

Reageer op dit artikel