nieuws

‘Aanpak bendes winkeldieven stokt’

Branche & Bedrijf 1841

‘Aanpak bendes winkeldieven stokt’

LEIDSCHENDAM – Er moet vanuit politie en justitie meer aandacht komen voor de aanpak van rondtrekkende bendes winkeldieven.

Dat bepleit Detailhandel Nederland. De branchekoepel is tevreden met een aanhoudende daling van het aantal overvallen, maar maakt als kanttekening dat er ook andere vormen van winkelcriminaliteit zijn. ‘De aanpak van rondtrekkende bendes winkeldieven, een andere vorm van High Impact Crime, is nog onvoldoende’, aldus Detailhandel Nederland.

Georganiseerde winkeldiefstal

Winkeliers ondervinden volgens Detailhandel Nederland dagelijks de gevolgen van ‘deze vorm van georganiseerde winkeldiefstal’. ‘Nog steeds wordt Nederland gezien als een aantrekkelijke plek voor Oost-Europese bendes om winkeldiefstal te plegen’, aldus Bert van Steeg secretaris winkelcriminaliteit van Detailhandel Nederland.

Honderden miljoenen

Volgens Detailhandel Nederland stelen deze bendes jaarlijks voor honderden miljoenen uit Nederlandse winkels en doorverkocht op zwarte markten. Daarnaast neemt het aantal Oost-Europese verdachten van winkeldiefstal niet af. Van Steeg: ‘We zien dat er her en der wel wordt opgetreden, maar het is nog te incidenteel. We moeten deze bendes duidelijk maken dat winkeldiefstal in Nederland niet loont. Dat gaat alleen via een gezamenlijke aanpak, waarbij politie ook voldoende capaciteit beschikbaar stelt om deze bendes aan te pakken.’

Winkeldiefstal kost jaarlijks honderden miljoenen

Winkeldiefstal kost jaarlijks honderden miljoenen

Taskforce

Detailhandel Nederland wil voor het aanpakken van deze bendes naar een structurele aanpak van mobiel banditisme, zoals ook op het gebied van overvallen is gebeur met de Taskforce overvalcriminaliteit. Het aantal overvallen is daardoor de laatste jaren enorm gedaald. Waar in 2010 nog bijna 900 winkeliers slachtoffer werden van een overval, waren dat er in 2015 nog 310.

Reageer op dit artikel