nieuws

Supers Hengelo eindelijk op zondag open

Branche & Bedrijf 1608

Supers Hengelo eindelijk op zondag open
Hengeloërs ondertekenen de petitie voor zondagsopening. Fotografie: Hans Prinsen)

HENGELO – Supermarkten in Hengelo mogen eindelijk elke zondag open. De gemeenteraad van de Overijsselse stad heeft met een ruime meerderheid ingestemd met vrije openstelling van winkels op zondagen.

Dat meldt RTV Oost. Daarmee is een einde gekomen aan een al jarenlang slepende discussie. In de omgeving was Hengelo zo ongeveer de enige gemeente waar supermarkten niet open mochten op zondag. Dat leidde tot afvloeiing naar omliggende plaatsen als Borne, Delden, Oldenzaal en Enschede. Door het besluit mogen winkels nu voortaan elke zondag van 06.00 uur tot 22.00 uur open zijn. Die ruime tijden biedt bijvoorbeeld ook bakkers de gelegenheid om zondagochtend verse broodjes te verkopen.

Handtekeningenactie
In Hengelo werd eerder dit jaar onder het motto ‘Hengelo wil op zondag naar de winkel’, een grote handtekeningenactie gehouden die moet leiden tot wekelijkse zondagsopenstelling van supermarkten. Die actie was een initiatief van de de website en Facebookpagina Hengelo helemaal stil?. Onder het motto ‘Hengelo wil zondag naar de winkel’ werden de inwoners opgeroepen om de petitie te ondertekenen.

Ondertekenen in super
Vrijwel alle supermarkten in het Overijsselse Hengelo werkten mee aan de grootschalige handtekeningenactie. In zes vestigingen van AH, drie van Jumbo, een Nettorama- en Plusvestiging en bij enkele allochtone supers konden de inwoners hun handtekening zetten onder de petitie van Hengelo helemaal stil?

Vreugdekreet
Initiatiefnemer van de actiegroep Tijs Jagers was dolblij met het besluit, meldt de regionale omroep. ‘Ik denk dat half Hengelo mijn vreugdekreet wel heeft gehoord’, wordt hij geciteerd. Ook Tijn Leussink van de gelijknamige Jumbo-supermarkt was in zijn nopjes. ‘Veel mensen trekken op zondag naar een andere gemeente. Ik ben blij dat we die nu de gelegenheid geven om gewoon in Hengelo hun boodschappen te doen.’

Supers zochten grens
De supermarkten in Hengelo zochten af en toe  de grens op wat betreft de regelgeving. Zo bleven in december 2015 drie Jumbo’s in Hengelo Tweede Kerstdag dicht nadat de gemeente dreigde met een boete als ze wél open zouden gaan, wat ze van plan waren. Ze gingen ervan uit dat dit mocht omdat alle zondagen in december door de gemeente zijn aangemerkt als koopzondag hoewel Tweede Kerstdag niet expliciet op de lijst stond.

Reageer op dit artikel