nieuws

FNV wil guerrilla in supermarkt

Branche & Bedrijf 1700

FNV wil guerrilla in supermarkt

WOERDEN – FNV Handel bereidt acties voor in supermarkten die zich volgens de bond niet houden aan de cao-afspraken. ‘We gaan ons gezicht vaker in winkels laten zien.’

Onderhandelaar Peter van der Put van FNV handel spreekt in dit verband van een ‘guerrillatactiek’.

Vakkenvullers
‘We gaan onze mensen ondersteunen op plekken waar dat nodig is. We hebben diverse signalen van winkels waar afspraken met voeten worden getreden.Waar vakkenvullers al 3 jaar lang in dezelfde aanloopschaal zitten. We willen de veranwoordelijken in die winkels direct aanspreken op die overtredingen.’

Leden
Van der Put spreekt van vijf tot tien winkels waar FNV handel de komende maanden naartoe gaat. Al die  acties vinden plaats op initiatief van de werknemers, aldus de FNV-onderhandelaar. ‘Wij staan natuurlijk voor de belangen van onze leden, maar de medewerkers moeten toch ook zelf in beweging komen.’

Onderhandelingen
De guerrillatactiek is ook ingegeven door het feit dat de FNV de komende maanden officieel weinig kan uitrichten, omdat het eind vorig jaar wegliep van de onderhandelingen en CNV wel akkoord ging met het cao-voorstel van de werkgevers.

Toeslagen
FNV Handel is bijvoorbeeld van plan om de afschaffing van de toeslagen in de avonduren op doordeweekse dagen aan te vechten. De werknemersorganisatie moet daarvoor wachten op het moment dat de nieuwe cao algemeen verbindend wordt verklaard. Dat zal naar verwachting pas na de zomer gebeuren. Van der Put: ‘Pas dan zijn we in staat om de rechter te laten zien hoe groot de schade is die supermarktmedewerkers leiden als gevolg van de afschaffing van het grootste deel van de toeslagenregeling. Een procedure instellen terwijl je nog niet weet hoe groot de schade is, heeft geen zin.’

Petitie
Afgelopen woensdag bood Van der Put in het bijzijn van zo’n 40 leden werkgeversonderhandelaar Patricia Hoogstraaten een petitie aan. Die  bevatte een ultimatum. De bond wil weer zo snel mogelijk met werkgevers om de tafel. Het ultimatum had een formele achtergrond. ‘Dat moeten we doen om te voorkomen dat de werkgevers straks zeggen dat ze geen kans hebben gehad voor overleg.’

Reageer op dit artikel