nieuws

Aldi toch niet naar Wissenkerke

Branche & Bedrijf

Aldi toch niet naar Wissenkerke
De locatie waar de Aldi gebouwd zou worden. In de achtergrond de vestiging van Attent in Wissenkerke

WISSENKERKE – Aldi ziet af van een vestiging in Wissenkerke. De supermarkt mocht zich daar vestigingen ondanks een jarenlange strijd van een inwoner tegen de komst.

Dat Aldi afziet van de vestiging in Wissenkerke in de gemeente Noord-Beveland wordt gemeld door het regionaal nieuwsblad Bevelandse Bode. De discounter zou het huurcontract bij projectontwikkelaar Blijvend Goed hebben opgezegd. Het college van B&W zegt het te betreuren dat Aldi afziet van de vestiging omdat er veel tijd en energie in is gestoken. Ook beraadt de gemeente zich op juridische stappen omdat Aldi toegezegd zou hebben zicht te vestigen in Wissenkerke. ‘Aldi heeft in een brief van 19 maart 2012 aan de gemeente toegezegd ‘dat ze zich onvoorwaardelijk vestigen in Wissenkerke, omdat de gemeente aan alle condities heeft voldaan’.’ Noord-Beveland ziet de winkel graag komen omdat die de leefbaarheid van het dorp zou verhogen.

Jarenlange strijd
Tegen de komst van de supermarkt is sinds 2011, toen de plannen op tafel kwamen, strijd gevoerd door Thomas Roovers, een inwoner van Wissenkerke, die hij uiteindelijk verloor. Roovers genoot in zijn strijd tegen de komst van Aldi de stille steun van enkele supermarktondernemers in de Zeeuwse gemeente Noord-Beveland. Deze AH-,Spar en Attent-ondernemers zagen de komst van Aldi weliswaar niet zitten, maar durfden niet in beroep te gaan bij de gemeente. Ze waren bang dat nieuwbouwplannen en verbouwingen en dergelijke gedwarsboomd zouden worden, meldde  Distrifood al in 2014. De ondernemers waren toen uitermate terughoudend in hun reactie uit angst voor de gemeente.

Supers alsnog in actie
Uiteindelijk waren de ondernemers van plan alsnog in actie te komen. Dit weekend meldde de  Provinciaals Zeeuwse Courant dat ze een procedure zouden starten, omdat ze menen dat de gemeente ongeoorloofde staatssteun verleende.  Ondernemers Clement (Albert Heijn Kamperland), Baaijens (Spar Kortgene) en Sturm (Colijnsplaat) vinden dat er sprake is van oneerlijke concurrentie. ‘De gemeente heeft onder meer de verschillende procedures betaald’, zegt Gert-Jan Clement in de regionale krant. Overigens zou deze procedure de komst van Aldi niet meer tegen kunnen houden. Of de ondernemers deze procedure nu alsnog doorzetten, wordt niet gemeld.

Reageer op dit artikel