nieuws

AH, Jumbo, Plus en Lidl kochten van Selten

Branche & Bedrijf

AH, Jumbo, Plus en Lidl kochten van Selten

DEN HAAG – Albert Heijn, Jumbo, Plus, Lidl, C1000, Deen en Vomar hebben vlees gekocht bij groothandel Selten uit Oss. Het bedrijf verkocht relatief goedkoop paardenvlees als puur rundvlees. Het wil niet zeggen dat ketens weet hadden van gesjoemel.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft openbaar gemaakt wie allemaal vlees hebben gekocht bij groothandel Selten uit Oss. Foodwatch had daar om gevraagd.

Failliet
De vleesgroothandel van Willy Selten in Oss ging failliet kort na een inval van de NVWA. Het bedrijf verkocht relatief goedkoop paardenvlees als puur rundvlees. In 2011 en 2012 had het bedrijf ten minste 336.000 kilo paard verwerkt. Dat was niet opgenomen in de boekhouding. Selten, die zei dat hij alleen maar slordig was, werd daarvoor veroordeeld tot 2,5 jaar celstraf. De groothandel moest 50.000 ton vlees terugroepen omdat de herkomst niet duidelijk was. De NVWA weigerde aanvankelijk openbaarmaking van klanten, maar de rechter gaf Foodwatch vorige maand gelijk.

Gesjoemel
Op de lijst staan bijna 1800 directe en indirecte afnemers. Die hebben tussen 2011 en 2013 vlees van Selten gekregen. Dat wil echter niet zeggen dat ze paardenvlees hebben gekocht bij Selten. Het wil ook niet zeggen dat ze weet hadden van gesjoemel. Onder de klanten zijn de supermarktketens Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Plus, C1000, Deen en Vomar meldt de NVWA. Ook vleeswarenfabrikant Stegeman, snackmaker Van Oers, cateraar Albron, salademaker Johma, aardappelverwerker CêlaVita, slachterij Vion, Hotel de Wereld in Wageningen en de groothandels Sligro, Hanos en Deli XL kregen vlees van Selten. Verder staan er veel restaurants, eetcafés en lunchrooms tussen. Ook Van Hattem Vlees uit Dodewaard staat erbij. Dat bedrijf ging failliet nadat er resten paardenvlees in rundvleesproducten waren gevonden.

Salami
Het vlees van Selten is onder meer verwerkt in salami, gehaktballen, saucijzenbroodjes, bitterballen, kroketten, soepballetjes en carpaccio. Een deel daarvan is teruggeroepen, een ander deel was al opgegeten.

Reageer op dit artikel