nieuws

Nederlandse Drogisterij Service koopt DA

Branche & Bedrijf

Nederlandse Drogisterij Service koopt DA

ZWOLLE – De Nederlandse Drogisterij Service neemt het dinsdagmiddag failliet verklaarde DA over.

Zowel de 7 eigen DA-winkels als de inkooporganisatie DA Retailgroep gaan over. De andere 259 DA-winkels worden gerund door zelfstandige franchisnemers. Zij kunnen voor het merendeel hun winkel behouden en bij een succesvolle doorstart de naam van DA blijven gebruiken. Dat zegt Ronald Rodenberg, de voorzitter van de coöperatie van DA-winkels, in de Volkskrant.  ‘Ik ben zuinig op de merknaam DA.  De keten bestaat 73 jaar en zal voorlopig niet uit het straatbeeld verdwijnen.’  Rodenberg hoopt op een snelle doorstart. Volgens hem levert het faillissement problemen met op met de levering van producten. Bovendien zou het zorgen over de toekomst bij franchisenemers wegnemen.

Doorstart
Het succes van een doorstart staat en valt volgens advocaat Theuinis Meijer van Ludwig & Van Dam advocaten met de voorwaarden die Holland Pharma aan franchisenemers gaat stellen. Meijer staat de coöperatie en enkele franchisenemers bij. ‘Voortgang is altijd te verkiezen boven onzekerheid.’ Maar het hangt volgens hem wel af van d intenties van de nieuwe eigenaar. ‘Alles zal weer onderdeel van gesprek worden: de prijs van de producten, de kosten voor het gebruik van de naam en de huur van de panden’, stelt hij in de Volkskrant.

Onvrede franchisers
Het grote probleem bij DA is dat veel van de franchisenemers uit onvrede uit de keten zijn gestapt. Vorig jaar verlieten 53 winkeliers de keten, met een groot omzetverlies bij de centrale organisatie tot gevolg. Het conflict ontstond toen het bedrijf met plannen kwam voor het uitrollen van een nieuwe formule. Diverse franchisenemers zagen dat als een inbreuk op de contracten die ze met DA waren aangegaan.

Banenverlies
De Nederlandse Drogisterij Service is onderdeel van Holland Pharma, dat op zijn beurt weer behoort tot de Mosadex Groep. De overname gaat wel gepaard met banenverlies bij de drogisterijketen. Dat maakte vakbond FNV dinsdag bekend op basis van een brief aan het personeel. De bond stelde eerder, in een reactie op het omvallen van de centrale organisatie van DA, dat er woensdag 200 medewerkers op straat komen te staan. FNV doet dan ook een ‘klemmend beroep’ op de koper om zoveel mogelijk mensen een nieuwe baan en een toekomst te bieden.

Reageer op dit artikel