nieuws

FNV niet akkoord met cao supermarkten

Branche & Bedrijf

FNV niet akkoord met cao supermarkten
Vakbond FNV sluit acties niet uit

AMSTERDAM – Vakbond FNV gaat, anders dan CNV, niet akkoord met de nieuwe cao voor de circa kwart miljoen medewerkers van supermarkten.

Volgens FNV is het eindbod, dat vakbond CNV uit de onderhandelingen sleepte, te mager. FNV, de bond die medio december al uit het overleg met de werkgevers stapte, bepaalt in overleg met de leden wat de vervolgstappen zijn. Acties zijn daarbij niet uitgesloten.

Niet beter voor jongeren
Volgens FNV worden vooral jongeren niet wijzer van het huidige aanbod, stelt de bond in een persbericht. Onder meer werd een loonsverhoging van in totaal 1,25 procent op jaarbasis uitonderhandeld. Ook is een stap gezet op het gebied van jeugdloon door de leeftijd waarop je recht hebt op een volwaardig salaris te verlagen van 23 naar 22 jaar. ‘Vooral jongeren schieten hier niets mee op’, meent FNV. ‘Ze blijven bij de supermarkt werken voor half loon. De nieuwe bepaling dat mensen van 22 jaar geen jeugdloon meer krijgen is een lege huls, de meeste medewerkers in de supermarkt zijn een stuk jonger.’ Ook hekelt de bond dat toeslagen voor werken in de avond en op zaterdag in het nieuwe akkoord worden afgeschaft. Als de nieuwe cao verbindend wordt verklaard, geldt die met terugwerkende kracht van april 2013 tot en met maart 2017 en is van toepassing op in totaal 260.000 medewerkers.

Goede resultaten
Volgens FNV hebben de supermarkten goede resultaten geboekt en varen de aandeelhouders van de grote ketens wel bij de nieuwe cao-afspraken. Om die reden had de bond ook voor de werknemers een beter eindejaarsgeschenk in gedachten.

Reageer op dit artikel