nieuws

NVWA keurt etiketten veel ontbijtgranen af

Branche & Bedrijf

NVWA keurt etiketten veel ontbijtgranen af

DEN HAAG – Meer dan de helft van de etiketten van ontbijtgranen in Nederlandse supermarkten voldoet niet aan de wettelijke eisen.

Claims als ‘bron van antioxidanten’ en ‘goed voor de stofwisseling’ zijn vaag en onduidelijk en kunnen de consument op het verkeerde been zetten, zo concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op basis van onderzoek.

Eisen
De voedselwaakhond nam 126 etiketten van 24 verschillende merken ontbijtgranen onder de loep. ‘De consument kan denken dat een product grotere gezondheidsvoordelen heeft dan in werkelijkheid het geval is’, stelt de organisatie. Iets meer dan de helft van de onderzochte verpakkingen voldoet niet volledig aan de eisen. Bedrijven die de regels overtreden, moeten de verpakking van hun product aanpassen.

Claims
De NVWA viel onder meer over claims als ‘De aanwezige granen zijn de basis voor een gezond en voedzaam ontbijt. Ze bevatten voor de mens onmisbare voedingsstoffen die door het lichaam gemakkelijk worden opgenomen.’ Ook ‘Deze vitaminen en mineralen zijn onmisbaar voor ons functioneren en nodig om onze gezondheid in stand te houden’ kan niet door de beugel, evenals ‘Bron van antioxidanten’ en ‘Het brengt de stofwisseling op gang.’

Reageer op dit artikel