nieuws

ING: Omzet supers groeit met 1,8 procent

Branche & Bedrijf

ING: Omzet supers groeit met 1,8 procent

AMSTERDAM – ING verwacht dat de supermarktomzet in 2015 groeit met 1,8 procent.

In 2016 zal de groei 1,5 procent bedragen. Die voorspelling doet ING in zijn laatste economische update. In eerste instantie wordt die groei vooral gedreven door stijging van de verkopen. In 2016 dragen zowel prijs als volume bij aan de groei. De totale supermarktomzet komt in 2015 uit op €34,5 miljard.

Januari en februari
Met een omzetstijging van ruim 2,5 procent in januari en februari maakten supermarkten in 2015 een veelbelovende start. Die groei wordt volgens de CBS-cijfers volledig gedreven door hogere volumes bij een gelijkblijvende prijs. Marktonderzoeker GfK constateert een groei van 0,9 procent over de eerste zestien weken van het jaar. Dit is inclusief een hogere omzetpiek tijdens Pasen, na de Pasen zakte de omzet echter ook verder terug dan in 2014.

Totale omzet
De totale omzet in de food-detailhandel neemt naar verwachting in 2015 en 2016 met circa 1,5 procent toe. Bij speciaalzaken stabiliseren de verkopen en neemt de omzet licht toe door hogere prijzen. Om te voorkomen dat de prijsafstand met de supermarkt te groot wordt, blijft ook daar een scherp prijsbeleid actueel.

Reageer op dit artikel