nieuws

FNV wil hogere jeugdlonen

Branche & Bedrijf

FNV wil hogere jeugdlonen
Michel Zoeter

AMSTERDAM – De FNV begint een campagne voor verhoging van het minimumjeugdloon van werkende jongeren tot 23 jaar. een hoger jeugdloon zou supermarkten hard treffen, 70 procent van de werknemers is jonger dan 25 jaar.

De vakbond kondigde de campagne maandagavond aan in het televisieprogramma EenVandaag. ‘Als je achttien bent mag je stemmen, alcohol drinken, autorijden. Maar als je werkt krijg je op je achttiende nog steeds de helft van het volwassen minimumloon. Dat is bizar’, zei FNV-bestuurder Ron Meyer in de uitzending. Volgens hem komen vooral jongeren die na een lagere of middelbare beroepsopleiding op eigen benen willen of moeten staan, door de lage verdiensten in de problemen.

Veel jongeren in supermarkt

Een verhoging of afschaffing van de minimumjeugdlonen treft voor al branches als de supermarkt en horeca. Zo’n 70 procent van de werkenden in de supermarkt is jonger dan 25 jaar, in de horeca is dat percentage rond 60 procent, zegt hoogleraar arbeidseconomie Wiemer Salverda in de Volkskrant. Van de 1,2 miljoen werkende jongeren (onder 25) in Nederland werken er 900.000 parttime, 500.000 jongeren werken minder dan 12 uur per week.

Tweede Kamer

De vakbond trekt bij de campagne samen op met andere vakbonden en jongerenorganisaties. Young & United is de naam van het samenwerkingsverband, dat zich dinsdagavond presenteert. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) heeft vorig jaar september in een brief aan de Tweede Kamer al aangekondigd het stelsel van het minimumloon te gaan herzien. Daarbij wordt ook gekeken naar het minimumjeugdloon.

Reageer op dit artikel