nieuws

Mogelijk einde voor supermarkt-cao

Branche & Bedrijf

Mogelijk einde voor supermarkt-cao

AMSTERDAM – De twee jaar geleden verlopen cao voor de supermarktsector was mogelijk de laatste. De gesprekken over een nieuwe collectieve overeenkomst zijn volledig vastgelopen en vanuit werkgeverszijde is er weinig behoefte deze weer te hervatten.

Dat meldt dagblad De Telegraaf. Volgens de krant wordt er in steeds meer sectoren over nagedacht de cao in de ban te doen, zoals dat inmiddels bijvoorbeeld de praktijk is in de horecasector. Reden voor werkgevers om niet langer mee te doen in het traditionele polderspel is dat arbeid goedkoper en flexibeler moet worden. Deze opstelling is overigens wel een doorn in het oog van minister Asscher van Sociale Zaken.

Geen zicht op vernieuwing
Voor de supermarktsector geldt nog altijd de twee jaar geleden verlopen cao, maar zicht op vernieuwing is er niet. ‘Er wordt niet meer onderhandeld. Werkgevers hebben inmiddels twee keer eenzijdige loonsverhogingen afgesproken’, zegt Pieter Verhoog van Detailhandel Nederland in de krant. Hij heeft nog wel goede hoop dat er nog afspraken te maken zijn met de vakbonden.

Vervelend voor de vakbonden
Hij erkent echter ook dat er op dit moment geen redenen zijn vanuit werkgevershoek om de gesprekken te hervatten. Dit kan ook effect hebben op de vakbonden. ‘Werkgevers stellen de supermarkten een bepaalde loonsverhoging voor en de leden volgen dat op. Voor de vakbonden is dat vervelend, want zo is er steeds minder reden om nog lid van de bond te zijn.’

Reageer op dit artikel